Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам

x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Експерт: Фермерите са едни от най-добрите банкови клиенти

Агропроизводителите основно използват отпусканите кредити за покриване на текущия си недостиг от оборотен ресурс, информира Светослав Симеонов, директор дирекция "Бизнес развитие" в Интернешънъл Асет Банк АД

Експерт:  Фермерите са едни от най-добрите банкови клиенти
Автор: Лили Георгиева, Фермер.БГ

В момента селскостопанският сектор се радва на сигурност, която се дължи на членството на страната в Европейския съюз (ЕС) и възможностите за изплащане на субсидии, предоставени с въвеждането на Общата селскостопанска политика (ОСП). Фермерите са едни от най-добрите банкови клиенти. Това заяви пред Фермер.БГ Светослав Симеонов, директор дирекция „Бизнес развитие“ в Интернешънъл Асет Банк АД.

Експерт: Забелязвам положителна промяна у фермерите

Лихвените нива по кредитите се определят от няколко фактора – основно това са специфика на проекта/цел на кредита, ниво на обезпеченост и размер на финансирането, информира експертът и Той допълни, че при кредитите за земеделски производители банката обичайно прилага лихвени проценти в рамките на 3,5%-5%, като в много случаи се подхожда индивидуално, съобразявайки ценообразуването с профила на клиента.

Влизането на България в ЕС даде сериозен тласък на кредитирането – както за оборотни средства, така и за инвестиции в земеделско оборудване и машини, а също и в покупката на земя, каза Симеонов.

Опитът му досега сочи, че традиционно най-силен интерес към кредитните продукти има от страна на фермерите, заети с растениевъдство и в частност – със зърнопроизводство.

За радост през последните няколко години се наблюдава диверсифициране в отрасъла с акцент както върху различни видове култури, така и животни. Това е логично и на фона на избора на България за обвързана подкрепа – телешко, говеждо, овче и козе месо, мляко и млечни продукти, протеинови култури, плодове и зеленчуци и оранжерийни зеленчуци.  Пчеларството за съжаление изостава от останалите две направления както поради по-малкия брой производители, заети с него, така и поради по-ограничените възможности, представени основно от тригодишната Национална програма, каза директорът на дирекция „Бизнес развитие“.Симеонов припомни, че Интернешънъл Асет Банк АД е една от първите финансови институции в България, които предложиха на земеделските производители специализиран кредитен продукт за тях. Става дума за „Моята Евросубсидия“, който предоставя финансиране срещу субсидии. Оттогава насетне този продукт е претърпял няколко модификации, съобразявайки се с променящите се потребности на фермерите.

В момента банката предлага широк спектър от продукти за тях. Те засягат закупуването на нови машини, съоръжения, оборудване и транспортни средства, на земеделска земя и финансиране на проекти на бенефициенти на финансова помощ, на база сключени договори с Управляващите органи на програмите на Европейския съюз за Програмния период 2014–2020 г.

Един от акцентите на банката е да предлага на земеделските производители по-облекчена форма на кредитиране. Скоро предстои пускането на още по-нов продукт „Моята Супер Евросубсидия“, който ще предложи освен конкурентни условия и допълнителни неценови облекчения.

Агропроизводителите основно използват отпусканите кредити за покриване на текущия си недостиг от оборотен ресурс, но наред с това не са малко случаите на предприемане на по-сериозни инвестиции в обновяване на технологичните паркове и придобиване на собственост върху земи и сгради и изграждане на такива, особено по линия на осъществяване на проекти с финансовата подкрепа на европейски средства, каза още Светослав Симеонов.

Той уточни и кои са обичайните опасения на фермери: Как ще възвърнат вложените средства, така че да обслужват безпроблемно кредита си.Има периоди в годината, през които фермерите инвестират всичките си налични средства за сеитба, за покупка на торове и т.н., а точно тогава постъпления липсват. От друга страна съществуват и притеснения, свързани със спецификата на земеделието като отрасъл – метеорологичните условия и природните особености, са за съжаление неминуем фактор по отношение силата на една стопанска година, заяви Симеонов.

Той допълни, че обичайно процедурата на отпускане на финансиране на нови клиенти отнема максимум около 10 дни.

Банковият експерт уточни и какъв е максималният размер на отпусканите от Интернешънъл Асет Банк АД кредити.

„Моята Евросубсидия +“ се отпуска с максимален размер до 90% от размера на очакваната субсидия за нови клиенти и до 100% при револвиране на кредита. Размерът по останалите ни продуктови предложения се определя от стойността на инвестицията/проекта, отбеляза Симеонов.

Той подчерта, че банката е една от малкото, които отпускат кредити срещу субсидия от директни плащания при револвиране за период до 5 години.Обичайната практика при конкурентите, с изключение на още едва-две институции, е тези кредити да се отпускат за срок от 1 година, с крайна дата 30 юни. Предимството на така структурираният продукт е, че чрез него земеделският производител пести време и разходи по кредита като прави залог на субсидията за целия срок на кредита; има по-малко документални ангажименти; заплаща по-ниски такси и придобива по-голяма сигурност и се фокусира върху основната дейност.

По останалите продукти на банката – „Асет Техника“, „Асет Техника ДДС“, „Асет Европроект“ и „Моята Земеделска земя“, максималният срок в зависимост от кредита може да достигне до 10 години, а гратисният период – до 12 месеца.

Очакванията на Светослав Симеонов по отношение на близките няколко години са, че кредитите срещу субсидии от директните плащания ще продължат да бъдат най-използвани и популярни сред земеделските производители, поне до края на настоящия програмен период.

По отношение на кредитите за покупка на техника и земеделска земя също имаме позитивни нагласи, базирани както на развитието на отрасъла, така и на възможностите за финансово подпомагане, каза още той и допълни, че с оглед на това банката ще продължава да актуализира портфолиото си в унисон с нуждите на клиентите и пазарните особености.


 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Експерт: Все повече фермери търсят финансиране за стартиране на бизнес
 

Резонни ли са поисканите оставки на експерти от МЗХГ?

news