Почвата е убежище за много болести и неприятели – нематода, фузариум, трипсове, акари, телени червеи, доматения молец и др., които атакуват растенията както на открито, така и в оранжерии.
 
Ако правилните мерки не се вземат навреме с подходящи средства, може да се компрометира цялата реколта. Управителят на „Амитица“ ООД инж.-агр. Здравка Смиленова съветва да се прилагат доказани в практиката биологични препарати. За нея днешното биоземеделие не е мед и сяра, от които се забъркват отвари, а се базира на модерни биопродукти, подходящи за борба срещу плевели, болести и неприятели.
 
Проблемът с вредителите може да се разреши изцяло с биологични и отчасти с химични препарати за растителна защита. Практиката е показала, че третирането с химични средства срещу най-големия почвен враг – нематодата, не води до желаните резултати. Първо, те са по-скъпи и второ – тяхното действие е краткотрайно или частично, тъй като бързо се получава резистентност към тях.
 
Аналогичен е случая и с фузариума, питиума и др. гъбни болести, които също са резистенни към масово прилаганите химични средства като метил топсин и фундазол. 
 
Ефикасен препарат за биологична борба срещу нематодата и други гъбни болести е EKOprop® NX.
 
 
Той представлява микс, съставен от ризосферна бактерия, ризосферни гъби, микориза и антагонистични гъби триходерми, конкретно разработени за почви с високи нива на стрес. Той намалява действието на патогените и подпомага образуването на мощна коренова система, която улеснява абсорбирането на вода и хранителни вещества.
 
Към EKOprop® NX няма резистентност, нито временно действие в рамките на 10-15 дни, а изключително дълго последействие. Това се дължи на гъбите и бактерите,  от които е съставен препаратът, а тяхната естествена среда е почвата.  Когато попаднат там, масово се намножават и продължват да я защитават и да я структурират, както и да я чистят от нематодата. Специално гъбата, коята се храни с нея е много агресивна и напада всички нейни стадии  - яйца, цисти, възрастни. 
 
 
Почвата ще се изчисти и от неприятели с помощта на биологичния гъбен инсектицид Натуралис. Попадайки в нея, т.е. в естествената си среда, спорите на препарата се активират от 24 до 36 часа и започват да се развиват в телата на различните насекоми – трипсове, акари и др. Вследствие на това те бързо умират поради липса на вода и хранителни вещества и отделяните от гъбата токсини.
 
 
Приложението и на двата продукта е много лесно и по нищо не се различава от това на химичните продукти. Прави се работен разтвор, който се внася в почвата чрез поливане или чрез капкова система за напояване. Броят на третиранията е в зависимост от плътността на заразата.
 
EKOprop® NX и Натуралис са еднакво ефикасни и се прилагат по един и същи начин както при зеленчуци, така и при трайни насаждения, зърнено-житни култури и др. Чистата от патогени почва гарантира получаването на по-висок добив, и висококачествена продукция с по-ниска себестойност. 

 

Повече за продуктите на фирма АМИТИЦА ООД, научете на сайта amiti.org