Министерството на финансите очаква разрешение от Европейската комисия за удължаване на срока за субсидиране на акциза за горивата, които земеделските производители използват за сеитбата. Това съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов по повод промените в закона за акциза и данъчните складове, които бяха приети на първо четене от бюджетна комисия в четвъртък, предаде Дневник.

Годишно бюджетът отпускаше около 80 млн. лв., с които почти изцяло се покрива акцизът, дължим от фермерите за нафтата. Вместо 600 лв. за хиляда литра газьол стопаните плащат 50 лв. акциз, като тази преференция ще се запази и през следващата година. За да облекчат стопаните при плащането на горивото, депутатите от ГЕРБ предлагат нова схема за реализиране на преференцията. Досега фермерите плащаха пълния акциз при покупката на горивата, като Агенция "Митници" им възстановяваше разликата от 550 лв. след половин година. С новите промени дължимият акциз от 50 лв. ще се плаща при покупката на горивото, но за да се избегнат злоупотребите, се предвижда двойна маркировка, която да не допуска употребата за личните автомобили, обясниха от Агенция "Митници". Освен с оцветители нафтата ще се маркира и с трайни химикали, които при проверки могат да се засекат и месец след употребата им.

Преференцията за земеделските производители се изчислява според средния разход на гориво, изчислен на 7.3 литра на декар. В преговорите с Евросъюза тази преференция изтичаше в края на 2009 г., затова министерството на финансите започна преговорите за удължаване срока за тази държавна помощ. Подобна помощ е допустима и се използва масово в областта на земеделието.