Европейската комисия ще предложи въвеждането на отличителен етикет за всички селскостопански хранителни продукти, които са произведени в планински райони. Новият етикет трябва да бъде въведен във всички страни членки на ЕС, заяви пред Фермер.БГ бившия еврокомисар по земеделие Франц Фишлер.

 

Целта на отличителния етикет върху храните от планински райони е основно да формира отношението и разбирането у потребителите, че плащат цена и избират продукт, който е произведен при по-трудни условия и в селски райони. В повечето случай тези планински региони са изостанали и избирайки покупката на продукт от тях, всеки потребител ще даде своя принос в стимулирането на икономиката и запазването на живота в селата. Така ще се окаже и косвен ефект върху проблемите с прекалената урбанизация в рамките на ЕС.

 

Новият етикет трябва да бъде въведен за всички месни и млечни храни, както и за зеленчуци, плодове, билки, мед и напитки, произведени в планинските и полупланински региони в страните от Европейския съюз.

 

© 2010 fermer.bg  Позоваването на Фермер.БГ е задължително !