Европейската комисия ще осигури 75% от средствата за борба с шапа по животните в страната. Това е обещал еврокомисарят по здравеопазване Тонио Борг на министър Мирослав Найденов.

Борг и Найденов са се обединили около тезата, че България не защитава само своята граница, а защитава интересите на целия Европейски съюз. Ето защо комисрят е поел ангажимент България да получи финансова помощ по отношение на мерките, свързани с контрол на движението на диви животни, които се явяват основен източник на това заболяване.

В ЕК има определен фонд, който ще бъде достъпен за България, така че ще ни помогнат финансово и технически при борбата с това заболяване, посочи Найденов. В момента ЕК поема 50% от стредствата за борба с шапа по животните, но в близките дни този процент ще бъде променен на 75. 60% от тези средства  ще могат да се получват авансово. В условията на финансова криза това ще се отрази добре и ще позволи на Българската агенция по храните своевременно да може да организира доставката и приложението на ваксината срещу бяс, обясни министър Найденов.

Еврокомисарят Тонио Борг е потвърди декларираното от неговия предшественик намерение да посети България през пролетта.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!