Европейската комисия ще изгради център за наблюдение, който да следи напредъка на биоикономиката в Европейския съюз и да оценява въздействието ѝ. Това съобщи Мойра Гейгън-Куин, комисар по научните изследвания и иновациите.

Центърът ще събира данни, за да се проследява развитието на пазарите и да се определят политиката на ЕС, на отделните държави и региони в областта на биоикономиката, възможностите за научни изследвания и иновации и размерът на съответните публични и частни инвестиции. Координацията на центъра поема Съвместният изследователски център, вътрешната научна служба на Комисията.

Комисар Мойра Гейгън-Куин заяви: „От една година стратегията ни за биоикономика е вече в действие. Виждаме, че държавите членки се възползват от възможността, предоставена от прехода към постпетролна икономика въз основа на интелигентно използване на земни и морски ресурси. И това, че го правят, е от голямо значение, защото от него ще спечелят околната ни среда, продоволствената и енергийната сигурност, както и конкурентоспособността на Европа в бъдеще. Този център за наблюдение ще помогне да се запази набраната скорост“.

[news]
Центърът е тригодишен проект и ще започне дейността си през март 2013 г. Предвидено е от 2014 г. данните, които ще се събират от него, да станат публично достъпни през специален интернет-портал. По този начин центърът ще подкрепя регионалните и националните стратегии за биоикономика, които в момента се разработват от държавите членки.

Освен че предоставя данни за размера на биоикономиката и принадлежащите към нея сектори, центърът ще проследява редица показатели за изпълнение, включително показатели за икономиката и заетостта, показатели за иновациите, както и показатели за измерване на производителността, общественото благосъстояние и качеството на околната среда. Той ще се занимава също така със „технологично наблюдение“ и „политическо наблюдение“, т.е. ще следи развитието на науката и технологиите, както и свързаните със биоикономиката политики.

Биоикономиката в Европа вече има оборот от около 2000 милиарда евро и осигурява работа на 22 милиона души. Понастоящем Комисията обмисля ново публично-частно партньорство за отраслите, които използват биотехнологии, за да ускори развитието на сектора. Решение се очаква през месец юни 2013 г.

Информацията за предстоящия център бе обявена от комисаря на конференция по биоикономика в Дъблин, организирана от ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Понятието „биоикономика“ означава икономика въз основа на интелигентно използване на земни и морски биологични и възобновяеми ресурси като суровини за производство на хранителни стоки и фуражи, промишлени стоки и енергия. Към нея спада и употребата на биоотпадъци и биологични процеси за изграждане на устойчива промишленост.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!