Европейската комисия одобри създаването на Гаранционния фонд за проекти по Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР 2007-2013 ). Очаква се тази седмица решението да бъде официално публикувано в Брюксел.

 

След очакваното одобрение от страна на ЕК, предстоят процедури по избор на търговски банки, които да извършват всъщност дейността за финансиране по Гаранционния фонд. След като това се случи, всички бенефициенти с настоящи и бъдещи проекти по мярка 121, 122 и 123 ще могат да кандидатстват при по-облекчени условия за банкови гаранции.

 

Зам.министър Светлана Боянова заяви неотдавна, че очакванията на МЗХ за Гаранционния фонд са за 171.290 млн. Евро – публични средства, включващи ЕФРСР плюс националното съфинансиране. Целта на Гаранционния фонд е да обезпечи инвестиционни кредити за около 1,3 млрд. лв.

 

В края на месец Март, Изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Асен Ягодин заяви, че лихвите ще бъдат с между 2 и 3 процентни пункта по-ниски от сега предоставяните на бизнеса, при това с фиксирана стойност за целия срок на заема.

 

През 2011 г. министъра на финансите Симеон Дянков се обяви против създаването на подпбен Гаранционен фонд, с обяснението : "За мен това не е добра идея, тъй като вече съществува гаранционен фонд в Българската банка за развитие (ББР) за малки и средни български предприятия.", бе позицията на Дянков. Според него ролята на ББР е да подкрепя българската икономика и развитието на малки и средни предприятия в страната. За целта използва няколко финансови инструменти – индиректно и директно кредитиране и предоставяне на гаранции.

 

Предложението за създаването на гаранционата схема бе внесено официално в Европейската комисия от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Той проведе разговори на най-висoко ниво с представители на Европейската Комисия, включително с Комисаря по Земеделие и рибарство Дачиан Чолош.

 

Прилагането на гаранционните схеми цели улесняване на достъпа до финансиране на бенефициенти по Програмата за развитие на селските райони, подпомагане на конкурентоспособността на земеделския и горския сектор, ускоряване реализирането на инвестиции, които се съфинансират със средства от ПРСР. Ще бъдат подпомагани малки и средни предприятия, които са бенефициенти по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите”, 211 „Плащания на земеделски стопани за природни ограничения в планинските райони” и 214 „Агроекологични плащания”.

 

Гаранционните схеми ще се прилагат от Национален гаранционен фонд ЕАД. Фондът ще издава гаранции за допълване на обезпечението по кредити, отпуснати от банки на кредитополучатели, за осъществяване на проекти по мерки 121, 122, 211 и 214 от ПРСР, както и контрагаранции, които фонда ще издава по гаранции на банки за авансови плащания по проекти, одобрени за подпомагане по мерки 121 и 122.

 

Чрез гаранционните схеми се цели да се ускори процеса на усвояването на средства по ПРСР, а освен това достъпът до финансиране ще подпомогне и едни от най-уязвимите и непривилигировани бенефициенти по ПРСР в лицето на земеделските производители от сектор мляко, месо, агроеколози и такива осъществяващи дейността си в необлагодеталствени райони.