С 20.78 млн. евро ще бъде глобена България  заради констатирани нередности при изплащането на субсидиите и националните доплащания за единица площ през 2007 година.

Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на извънреден брифинг във връзка с полученото писмо от Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на Европейската комисия в Министерство на земеделието и храните.

Министърът посочи, че това е така нареченият „прословут код 6” и обясни, че тези пари ще бъдат удържани от следващи плащания на България за кампания 2010 година.

Кампанията започва от декември 2010 до юни до 2011 година, като съгласно регламента санкцията е от 25% до 100 % от цялата сума.

Това означава, че земеделските производители ще получат по-малко пари, обясни Найденов.

Министър Найденов заяви, че това се дължи на грешките на предходното управление и посочи, че въпреки разпоредбите на Европейската сметна палата да не плаща, бившият министър на земеделието Валери Цветанов е разпоредил тези плащания.

Министърът заяви, че не изключва да има и друга глоба, тъй като все още се проверяват анкетите за 2008 година. За тях ще има специално съобщение.

Найденов обясни, че от общо 771 млн. лв. за разплащане от кампанията през 2009 година вече са разплатени 762 млн. лв.

България ще обжалва решението в 30 дневен срок. Министърът заяви, че в този срок екипът му ще направи невъзможното, за да намали тази сума.

Министър Найденов допълни, че неговият предшественик Валери Цветанов е предаден на прокуратурата заради този код 6 и разрешените от него плащания.