Преди създаването на Европейския съвет за иновации, чието обсъждане ще се състои на 21 и 22 март, Европейската комисията (ЕК) предприема решителни стъпки. Желанието на ЕК е да финансира с над 2 млрд. евро иновационни проекти през 2019-2020 г.
 
 
Световната конкуренция се засилва и Европа се нуждае от задълбочаване знанията си и потенциала за иновации. Това означава и поемането на риск, с цел конкуриране на пазара, който става все по-дигитализиран. Точно заради това ЕК създава Европейски съвет за иновации (EIC), който да превърне научните открития на Европа в бързо развиващи се предприятия, съобщиха от пресцентъра на Комисията.
 
Европейският съвет за иновации ще се превърне в пълноценна реалност от 2021 г. в рамките на следващата програма на ЕС за научни изследвания и иновации Horizon Europe.
 
През 2017 г. Комисията стартира пилотната фаза на Европейския съвет за иновации, въвеждайки открити конкурси и лични интервюта, за да идентифицира и финансира най-иновативните стартиращи предприятия в Европа. Оттогава 1276 супер модерни проекта вече са се възползвали от общо финансиране от над 730 млн. евро.
 
В оставащите две години от проекта, ЕК ще се съсредоточи още повече върху тези модерни идеи. В периода 2019-2020 г. Комисията ще отпусне над 2 млрд. евро финансиране, насочено за покриване на иновационната верига по изпълнението на проекти за „проследяване“ и подкрепа на напреднали технологии от изследователската база; за „ускорено” финансиране на стартиращите предприятия и малки и средни предприятия (МСП) да развиват и увеличават иновациите до фазата, в която биха могли да привлекат частни инвестиции (ще се отвори през през юни). Конкретно по тази помощ малките и средни фирми ще могат да получат достъп до смесено финансиране (безвъзмездни средства и собствен капитал), с бюджет до 15 млн. евро.
 
ЕК обявява и 68 допълнителни стартиращи предприятия и МСП, избрани  за общо финансиране в  размер на 120 млн. евро  по съществуващия пилотен проект на Европейския съвет за иновации. 
 
Предвид нарастващото икономическо значение на иновациите и Съвета за иновации, ЕК е предложила да бъдат отпуснати 10 млрд. евро, в рамките на програмата Horizon Europe, финансирана от ЕС за подпомагане на научните изследвания и иновациите за 2021-2027.