Едва 90 фермери са регистрирани за директна продажба от фермата, при регистрирани на последното преброяване 370 222  земеделски стопанства. По данни на МЗХ по смисъла на Наредба  № 26 от 14.09.2010 г. толкова са регистрираните производители на първични продукти до момента.

 

2-ма са производители на сурово мляко за областите: Велико Търново и Стара Загора. Регистрираните производители на кокоши яйца са 5-ма за областите Велико Търново, Габрово, Ловеч и Стара Загора. Производителите на пчелен мед са 83-ма за областите Бургас, Велико Търново, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Силистра, Смолян, Търговище, Стара Загора и Хасково.


Регистрираните обекти за търговия на дребно, осъществяващи дейност по доставка, обработка и/или преработка на храни от животински произход са 9, като регистрираните млекомати в България са 6 за градовете: София – град, Пловдив, Русе, Сливен и Хасково. В област Пловдив е регистриран един производител за доставка на сурово краве мляко и един за доставка на сурово овче мляко в област Стара Загора. Само един производител за обработка и преработка на сурово краве и овче мляко е регистриран в област Стара Загора.


През 2011 година бе нотифицирана и Схемата за държавна помощ за „Инвестиции за изграждане на търговски помещения и закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход”. Общо предвидените финансови средства от Държавен фонд „Земеделие” за помощта за 2012 г. са 7 млн. лева, като тя ще покрива 50% от допустимите разходи.

 

ВИДЕО по темата:

В Европа фермерите могат да имат ферми с животни и да продават, дори да са в територията на градовете :