В България трудно може да се твърди, че има едро пчеларство, заявяват от Съюза на пчеларите, тъй като големите производители се броят на пръсти и представляват едва 1% от сектора. Причината за това е грешната политика на МЗХ по отношение на производителите и недостатъчното субсидиране.

Браншовиците настояват държавата да плаща по 40 лева на пчелно семейство за опрашване. „Искаме облекчения на данъците и превръщане на пчеларството в приоритет за Министерството на земеделието и храните”, обясни Илия Цонев, член на УС. Пчеларството е в криза и секторът все повече потъва, допълни още той.

Друг от актуалните проблеми на сектора е мистериозното изчезване на пчели, които отлитат от кошерите и не се връщат обратно, обясниха от Съюза на пчеларите. Това ще доведе до сериозни последствия не само за пчеларството. Цонев цитира думите на Айнщайн, че след изчезване на пчелите, четири години след това ще изчезнат и хората. „Над това трябва много сериозно да се замислим, затова се обръщаме към медиите, за да може да се разтревожим от проблеми, които съществуват в пчеларството“, призова Цонев.


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!