Белгийски супермаркет стартира продажбата на зеленчуци, отгледани на покрива на самата сграда, пише Greentech.

Представете си, че седите в хола си, но сте насред ферма

320 квадратни метра от покрива на сградата ще бъдат предназначени за отглеждането на свежа земеделска продукция. Половината от това пространство ще бъде заделена за оранжерия, а другата половина ще позволи на магазина да култивира зеленчуци на открито.

Когато времето не позволява използване на откритото пространство върху покрива, магазинът може да продължи да отглежда зеленчуци в оранжерията.

Продукцията, отглеждана върху покрива на супермаркета, ще се продава в магазина на по-ниска цена, отколкото биологичната продукция, която се предлага там.

Според експерти, въпреки че на теория продукцията, която ще се отглежда върху магазина, може да бъде описана като биологична, чисто технически тя няма да може да получи етикет за органичен зеленчук, защото не се отглежда директно в естествена почва, а върху покрив.

„Отглеждането на здравословни и качествени зеленчуци въз основа на кратки цикли е едно от предизвикателствата за региона на Брюксел. Нашата цел е 30% от производството на плодове и зеленчуци да се случва в градски стопанства, при това преди 2035 година“, казва Целин Фремо, министър на околната среда.

Ако всичко върви по план, това ще бъде първият хранителен магазин в Белгия, който отглежда своя собствена продукция на покрива. Пилотният проект ще помогне да се оцени как работи идеята, защото все още няма яснота колко продукция ще се произвежда. Експериментът им ще даде представа дали практиката ще може да се прилага и в други магазини по света.