Днес Министерския съвет прие проекто-закона за създаване на Българска агенция по безопасност на храните ( БАБХ ). Изпълнителният директор на новата агенция ще бъде назначаван от премиера.

 

Според проекто-закона за създаването на БАБХ, агенцията ще постави ръка върху всички компании, които са по производствено-търговската хранителна верига, което по справка на Фермер.БГ са над 150 000 фирми. Така нареченият пък „Център за оценка на риска” ( ЦОР ), ще извършва също „научни” оценки и за изследвания за генно-модифицирани организми ( ГМО ) като по информация на Фермер.БГ ще бъде ръководен от Управителен съвет, в който ще членуват видни аграрни „учени”. Всички отлично си спомняме изявленията на близките до Мирослав Найденов застъпници на ГМО, които през Февруари т.г. в участие в предаването Референдум на БНТ яростно се опитваха да манипулират общественото мнение и да убедят колко е полезно и перспективно отглеждането на ГМО в България. Един от тях бе Божин Божинов - декан на Агрономически факултет в Аграрния университет в Пловдив и експерт към Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ), която също неколкократно се обяви ЗА отглеждането на ГМО, а през лятото назначи в МЗХ свой заместник министър в лицето на Светлана Боянова. Източници на Фермер.БГ заявиха, че именно Божинов или хора около него ще са в управителната структура на новата Агенция по храните. На практика застъпниците за ГМО ще осъществяват "контрол" над ГМО.

 

Освен, че ЦОР ще прави анализи и изследвания за ГМО, в проекто-закона за създаване на БАБХ са предвидили, че от Държавния бюджет ще трябва да се отделят пари за „научно-изследователски проекти”, „издателска и просветна дейност”, „стипендии на редовни докторанти за придобиване на образователна и научна степен – доктор”, „независими научни експертизи” и „участия в международни мероприятия”.

 

По предварителна информация на Фермер.БГ, в новите структури БАБХ и ЦОК ще бъдат трудово заети около 2700 чиновници. Бюджетът нужен за функционирането на двете структури е около 70-75 млн.лв./годишно, според предварителните изчисления. БАБХ ще обедини в себе си Националната ветеринарно-медицинска служба, Националната служба за растителна защита ( с изключение на Института за защита на растенията ) , Дейностите на Националната служба по зърното и фуражите и Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи. В БАБХ преминават и документацията и дейностите от Областните служби „Земеделие”, свързани с контрола и качеството на пресните плодове и зеленчуци. Същото ще се случи и с РИОКОЗ по отношение на контрола върху храните.

 

Регистрацията на обекти за производство или търговия с храни в България същото ще се осъществява от новата агенция, но от нейните 28 регионални клонове, които ще носят абривиатурата – ОДБХ ( Областна дирекция по безопасност на храните ).

 

Новият закон се очаква да влезе в сила на 01.01.2011, след като бъде подкрепен от ГЕРБ и управляващата коалиция. След като правителството и парламентът одобрят създаването на новата структура, ще е необходима промяна в още 12 закона. Сред тях са законите за храните, за ветеринарно-медицинската дейност, за животновъдството, за здравето и др. Ще се наложи и промяна в наредби, устройствени правилници и други поднормативни актове.

 

© 2010 fermer.bg