Министрите Мирослав Найденов и Симеон Дянков повикаха медиите да чакат заедно зърнопроизводителите на масата за преговори. Браншът обаче не  пожела да говори с двамата, които от месеци повтарят едно и също и след всяка подобна среща няма напредък. Протестиращите поискаха единствено разговор с премиера Бойко Борисов. Той пък бил съгласен, при условие, че преди това зърнопроизводителите и министрите се разберат.

Изчаквайки управителния съвет на НАЗ да пропатува разстоянието до София, министрите дадоха пресконференция. Министър Симеон Дянков, който говорейки за акциза измисли ново съсловие - "животнопроизводители", а преди това каза, че навсякъде в света цената на пшеницата поевтинявала и щял да попита нашите зърнопроизводители защо хляба не поевтинява.

Ковчежник N1 вече се е подготвил с анализ, за да покаже на зърнопроизводителите каква е световната тенденция. От къде на къде зърното в България продължава да се води на цени, които на над тези, които виждаме в други държави, попита журналистите министърът на финансите.

Дянков иска съвместно с всички производители да се разработи регламент, който да определя какво се случва ако в някои сектори има свръхпечалби в определена година заради световното развитие на този сектор, с което може би намекна, че фермерите са свръх печалбари. Като пример той посочи и настоящата година, когато зърнопроизводителите отбелязаха свръхпечалба заради високите цени на зърното на световните пазари.

Министърът на финансите е недоволен, че именно тези хора сега протестират, а всъщност са получили милиони левове печалба над очакваното. За да се стигне до някакво решение трябва да има диалог, смята още той. Не е начинът да се излиза на улицата, допълни Симеон Дянков.

Друго, за което двамата министри искат да разговарят със зърнопроизводителите е защо няма достатъчно хлебно зърно у нас. Земеделският министър предполага, че зърнопроизводителите не са дошли на срещата, защото не искали да отговорят на неудобните въпроси, с които ги очаквали двамата министри.

С 300 млн. лева като национални доплащания миналата година е подкрепен сектора, припомни Мирослав Найденов. Още над 600 милиона европейски средства са получили от бранша. Ние гледаме приоритетно на този сектор, изтъкна земеделският министър.

Има определено напрежение, ние ги чакаме да разговаряме, тях ги няма, оплака се министърът на земеделието. След брифинга на Дянков и Найденов стана ясно, че е определена втори час за среща - днес в 16.30 часа.

 

АУДИО ФАЙЛ - СИМЕОН ДЯНКОВ - ЖИВОТНОПРОИЗВОДИТЕЛИ

 

-

ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 

 © 2011 фермер.бг