Два златни и сребърен медал получи призводителят на селскостопанска техника Claas от Центъра за иновации на DLG (German Agricultural Society) по време на световното селскостопанско изложение Агритехника 2009. Първият златен медал е за системата за оптимизация на машината CEMOS (Claas Electronic Machine Optimisation System). Това е асистираща настройките система за зърнокомбайни, която позволява на оператора оптимален контрол на настройките стъпка по стъпка чрез използването на цветен контролен терминал (CEBIS Mobile). Системата отразява на монитора в кабината зърнената култура, движението на комбайна и параметрите на работата му.

Втория златен медал Claas получи за системата Auto fill за фуражокомбайните от серията Jaguar 900. Тя позволява напълно автоматизирано пълнене на ремаркето, за първи път – благодарение на монтирана камера за наблюдение. Камерата улеснява както работата на оператора на комбайна, така и тази на тракториста.

Сребърен медал Claas получи за интелигентната база данни за пестицидите с интегрирана система, базираща се на информация от AGRO-NET софтуер.

Редица новости предложи на селскостопанското изложение Агритехника 2009 немският гигант Claas при тракторите и комбайните.

Сред нововъведенията беше новият модел зърнокомбайни Avero 240 на мястото на Dominator. Акцентът при  Avero 240 е в новоразработената система за вършитба и сепариране. Тя се базира на остатъчната сепарационна система на зърното с 4 отвеждащи сламата устройства в комбинация със система APS с ускорител. Новият Avero 240 предлага високо ниво на комфорт за оператора, благодарение на високотехнологичната кабина, която е уникална за комабайните от тази категория. Новият Avero 240 е с двигател Caterpillar 146 кВ/198 к.с. Този високопроизводителен двигател прави много нисък разход на гориво. Дизеловият горивен резервоар е с капацитет 400 литра. Благодарение на подобренията и на технологията Common Rail, този комбайн на Claas се превръща в една наистина съвременна и модерна машина за прибиране на зърно.   

Claas представи по време на изложението и най-големите модели при серията трактори Xerion -  Xerion 4500, 483 к.с. и Xerion 5000, 524 к.с. И двата модела са с трансмисия ZF CVT, която по принцип е характерна за по-високия клас трактори. Новите модели ще развиват скорост до 50 км/час. Очаква се да излязат на пазара през есента на 2010.

Claas представи също и новости при по-компактните трактори Elios ще се предлага с мощности 72 кс., 78 к.с. и 88 к.с. Това ще са по-малките версии на Axos.

За повече информация относно новите продукти на Claas за България: Универсал НВГ - Долна Оряховица, лицензиран дилър и сервиз на марката за България.

видео и снимки: Трактор.БГ©




снимки:













































източник: Трактор.БГ©