От началото на годината до сега Областната дирекция на БАБХ в Пловдив е установила административни нарушения в две ферми в областта и е съставила два акта за нерегламентирано отглеждане на птици, съобщи нейният директор д-р Камен Янков пред Агенция „Фокус“.
 
 
Глобите са наложени на два птицевъдни обекта в Пловдив и в Манолско Конаре. Те са за отглеждане на птици от кокоши вид и на водоплаващи птици. По закон санкциите за нерегистрирани обекти е от 1000 до 2000 лева. Повечето стопанства, които отглеждат кокошки от типа „заден двор“, са нерегистрирани, заяви д-р Янков.
 
В област Пловдив функционират 11 птицеферми с яйценосно направление, 1 обект за бройлери с около 2000 бройки и 118 обекта за водоплаващи птици. Квадратурата и условията на работа определят капацитета на всяка ферма, който се посочва в удостоверението за регистрация. Всеки ден около 1.2 млн. водоплаващи и около 700 000 кокошки-носачки могат да се отглеждат на територията на Пловдив. 
 
За регистрирането на едно малко стопанство са нужни над 300 броя кокошки за промишлено отглеждане. Това изискване е регламентирано според решение на общинските администрации и Закона за ветеринарномедицинската дейност. Няма информация за малки стопанства с малък брой птици.