x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Дронове навлизат в помощ на земеделието у нас

Камерите на летящите устройства засичат болести и неприятели на полето в съвсем ранен стадий

Дронове навлизат в помощ на земеделието у нас
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Участници в Зелена академия в Кюстендил се запознаха с навлизането на дроновете в помощ на земеделието и широките възможности за използването им.
 
 
„Дроновете могат да бъдат едни от най-полезните машини в земеделието, защото те летат бързо, покриват големи площи и ако са снабдени с подходящата камера могат да заснемат участаци от полета, градини и лозя“, обясни доц. Веселин Кутев от Лесотехнически университет, цитиран от dariknews.bg.
 
По думите му, с мултиспектрални камери, прикачени към дроновете, може да се види състоянието на селскостопанските култури и там където има проблеми с болести или вредители, те се установяват и документират с тези снимки. 
 
„Дори може да се видят наченките на болести по културите още в самото им начало. Чрез дроновете може са се икономиса време и парични средства от купуването на голямо количество пестициди, като по този начин се опазва и околната среда. Цените на дроновете, подходящи за използване в земеделието, са от 3 000 до 20 000 лв.”, каза още доц. Веселин Кутев. 
 
Летящите устройства може да бъдат използвани и като същинската селскостопанска авиация за пръскане на масивите. Такива агродронове вече се предлагат и на българския пазар, като струват около 25 000 лв. 
 
Сред организаторите на Зелената академия „Устойчиво развитие на биологичните ресурси” в Кюстендил са Лесотехническият университет,  Националната служба за съвети в земеделието, Общинската служба „Земеделие“, Областната дирекция по безопасност на храните и други.
.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
За първи път опрашиха крушови дървета с дронове
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 1813 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?