Изключително много се радвам от новината, че в Китай вече се продава кисело мляко с името „Момчиловци”. Това каза пред агенция „Фокус” кметът на община Смолян и председател на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Дора Янкова.

Момчиловци е родното село на смолянския кмет и тя е била негов кмет в продължение на два мандата. „Мисля, че има много смисъл и много допирни точки в това, тъй като Момчиловци се слави със своите кехаи, чистота и качество на млякото”, отбеляза Янкова и добави, че хората от Момчиловци изключително свързват битието си с животновъдството и производството на мляко. „Аз се гордея, тъй като рекламата е направена много хубаво и нашето село прославя цяла България”. Янкова подчерта още, че производител на продукта е пионерът в китайската млечна промишленост „Брайт”. „Аз лично започвам да търся контакт с проф. Гуо Бънхън, главен изпълнителен директор на компанията. Смятам да го поканя лично в Смолян.

Ще отправим и други знаци към него, защото това е една голяма реклама за Родопа планина, за моето родно село Момчиловци, за община Смолян, за българските млечни продукти, “каза още Дора Янкова. Според нея млякото е една национална гордост. „Защо не и в България да се създаде марка, която да се кооперира с китайската”, предложи кметът на Смолян. На въпрос, как се е стигнало до именуването на продукта, Янкова заяви, че няма идея, но през лятото в Момчиловци е имало посещение на три екипа телевизии, които са снимали филми в Момчиловци.

 

инвестиционен профил и пълна контактна информация за село Момчиловци вижте тук

 

СЕЛО МОМЧИЛОВЦИ се намира в красивата южна Българска планина РОДОПИ. В подножието на южните склонове на Преспанския дял. Селото е разположено на 1150-1200 м. надморска височина.
Климатът е мек планински, със средиземноморско влияние. В близост протича Бяла река. 

Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище е обитавано от стари времена. Материалната култура е изложена в Историческия музей- картинна галерия, а историята е отпечатана във книгата „Миналото на село Момчиловци" от Константин Канев. Селото е съставно селище на Смолянска община. Отстои на 13 км. североизточно от гр. Смолян, на 17 км. от курорта Пампорово, на 80 км. от гр. Пловдив. Има автобусни връзки с гр. Смолян, Пампорово, Пловдив и другите съседни селища. Инфраструктурата е изградена добре и се състои от: здравен участък, аптека, училище, детска градина, читалищна сграда, библиотека, видео-клуб, репетиционна зала. 

В селото има няколко ресторанта, родопски кьщи-механи, сладкарница и магазини. Има офис на Пощенска банка, на ДСК, телеграфо-пощенска станция. Населението е източноправославни християни и свързва ритуалите си с църквата „Св. Константин и Елена", която е с отделна камбанария и обявена за паметник на културата. 

В село МОМЧИЛОВЦИ са добре съхранени старите народни занаяти: тъкачество на халища, губери и други тъкани за бита, дърводелство и дърворезба, бродиране и шиене на терлици и др. 

СЕЛО МОМЧИЛОВЦИ е изходен пункт за хижа „Момчил юнак", която е на височина 1698 м., хижа „Момина вода" -1710 м. и местността „Хайдушки поляни". Местността „Момчиловски дол", която представлява вековна гора от черен бор е обявена за резерват.


ЗАПОВЯДАЙТЕ В МОМЧИЛОВЦИ НА ФОЛКЛОРНА ВАКАНЦИЯ! 
Отсядайки в селото, ползвайки умението на самобитните родопски майстори, съхранили традициите от миналото, вие може да получите първоначални умения по дърворезба, по направа на китеник, по шиене на терлици, да се научите да готвите вкусните родопски гозби. Млад и темпераментен учител може да научи вас и вашето семейство на танците, които се играят във всички български фолклорни области.Професионалисти могат да ви предадат любовта си към народната песен.


ЗАПОВЯДАЙТЕ В МОМЧИЛОВЦИ НА ОТДИХ ЗА ЗАРАВЕ!
Целогодишно тук може да почивате по ваш избор в родопските къщи, да се порадвате на слънцето, което грее в тази част на Родопите, да дишате боров въздух, ежедневно да обикаляте по чудните местности в Момчиловското землище, да се възстановявате обкръжени от родопското гостоприемство и сърдечност, далеч от напрежението на делника.


ЗАПОВЯДАЙТЕ В МОМЧИЛОВЦИ НА ЛОВЕН ТУРИЗЪМ!
Целогодишно през уикенда, добра компания, с всичко необходимо за лов и риболов, с ловно-рибарска дружинка в Момчиловци. Вие може да ловувате в красивите местности на Момчиловското землище.


ЗАПОВЯДАЙТЕ В МОМЧИЛОВЦИ НА СКИ -ВАКАНЦИЯ!
През зимния сезон ежедневно може да посетите планинския курорт Пампорово, където да карате ски до насита или да получите първите уроци по ски.
Вашият престой в Момчиловци ще бъде гарантиран с пикантна закуска и вечеря с екскурзоводско обслужване, със ски екипировка.


ЗАПОВЯДАЙТЕ В МОМЧИЛОВУИ ПРЕЗ УИКЕНДА!
През почивните дни тук може да усетите вкуса на традиционната родопска гозба в уютните родопски домове-механи.
По ваш избор може да нощувате при прекрасни условия в къщите на гостоприемните и сърдечни жители на Момчиловци.