x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Доказан е птичи грип за две от унищожените птици от зоопарка

Зоопаркът в София е поставен под карантина

Доказан е птичи грип за две от унищожените птици от зоопарка
Автор: Фермер.БГ
След унищожаването на 119 птици, открити в транспорт, превозващ нелегално животни и птици, Областната дирекция по безопасността на храните - София град предостави за изследване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри.
 
 
Първоначалните изследвания са доказали наличие на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). 
 
По Закона за ветеринарно-медицинската дейност Зоопарк София е поставен под карантина.
 
В тази връзка изпълнителният директор на агенцията разпореди директорът на ОДБХ– София-град да наложи възбрана за придвижване на птици от и към Зоологическа градина- София.
 
Също така да се наложи възбрана на придвижване на яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от Зоологическа градина- София.
 
Освен това е разпоредено затваряне и отглеждане на закрито по стада на видовете птици, за които това е възможно, с цел предотвратяване на контакта с диви птици; засилване на мерките за биосигурност и съхранение на всички фуражи за изхранване на птици на закрито; организиране на клинични прегледи на птиците, намиращи се в Зоологическа градина- София; организиране на вземане на фекални проби от всички волиери и помещения, в които се отглеждат птици в обекта; Налагане на забрана за достъп на външни лица до Зоологическа градина- София.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Птичи грип в Холандия
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news