x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Добра реколта от картофи, търсят се търговци

Изкупните цени се увеличиха с 20% за година, но все още трудно покриват разходите на стопаните

Добра реколта от картофи, търсят се търговци
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Производителите на картофи тази година отчитат увеличение на средния добив до 1 345 кг/декар и богата реколта, но се тревожат за пласмента на продукцията си. 
 
 
Ниските изкупни цени на картофите през последните години накараха много от стопаните да се откажат от бизнеса с тях. В резултат засадените площи през тази година са с 11% по-малко от миналогодишните или 102 962 декара. Три четвърти от реколтата вече е прибрана, в края на септември количеството е било 103 391 тона, сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Средната изкупна цена вече е 60 ст./кг или с 20% над миналогодишните 50 ст./кг. Само за последната седмица на септември стойността се е придвижила с 3 ст. нагоре. 
 
Стопани от традиционните картофопроизводителни райони, като Самоковския и Смолянския не са сигурни, че има на кого на продадат произведената продукция. На много места няма организация за изкупуване на картофите и фермерите се опитват сами да продават на дребно. 
 
Отглеждането на картофи в полупланинските и планинските райони е свързано с по-големи разходи. Фермери изчисляват, че изкупната цена там трябва да бъде 0,90-1,00 лв./кг, за да имат печалба от тази култура.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Олег Крумов: Проблемът на сдружаването е проблем на българския нрав
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?