Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Добивът от твърда пшеница тази година ще бъде между 500 и 600 кг/дка

Зимните пшеници използват пълноценно запасите от влага и дават по-високи добиви, разказа за Фермер.БГ селекционерът на твърди пшеници гл.ас. Тодор Александров от Добруджанския земеделски институт

Добивът от твърда пшеница тази година ще бъде между 500 и 600 кг/дка
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Тази година реколтата ще бъде близка до типичната, тъй като имаше късна сеитба както в южната, така и в средната част на страната. Това обаче се компенсира. Имаше също така хладна и дъждовна пролет, което също малко забави нещата. Това ще доведе до добиви, близки до типичните. Това каза за Фермер.БГ гл. ас. Тодор Александров, селекционер на твърда пшеница в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в град Генерал Тошево.
 
 
„За твърдата пшеница добивът ще бъде между 500 и 600 кг/дка.  За обикновената пшеница вероятно ще бъдат по-високи. Добивът на ечемик  очакваме да бъде 500-600 кг/дка. Но това зависи от региона и грижите, които са положени от момента на залагане на културата, до момента на прибиране. Дори и един дъждовен ден по време на прибирането, може да съсипе всичкия труд, вложен до момента“, каза експертът. 
 
Той разказа и за новите сортове твърда пшеница, селекционирани в ДЗИ. 
„Те са със зимен тип на развитие. Това развитие оползотворява напълно есенно-зимния влагозапас и по този начин реализира високи добиви. Селекционираните наскоро сортове „Милина“,  „Мирабел“, „Мирела“ и „Северина“ са с повишена зимо и студоустойчивост от досега известните в България сортове твърди пшеници.
 
Имат висока продуктивна братимост – около 800 – 880 кл. стъбла/ m2. Имат къс клас, който е дълъг 6-7 сm и прави 20-22 броя класчета в клас. Те пък имат пет цветчета, от които във фертилност са 2 или 3“, обясни гл. ас Александров. 
 
 
Разликата с другите сортова е повишената им продуктивност, която се реализира заради по-високата зимоустойчивост, студоустойчивост, по-високата продуктивна братимост и абсолютната маса на зърното. 
По този начин сортовете могат да имат продуктивност, която може да достигне до 870 кг/дка в някои случаи и при благоприятни стечения на обстоятелствата, добави селекционерът. 
 
„Сортовете на ДЗИ са получени с участието на украински и руски сортове – зимни, твърди пшеници, а също така и с пролетни висококачествени сортове твърда пшеница като сорт „Витрон“ от Испания, който е един от родителите на сорта „Северина“. А също така и българските стари сортове, какъвто е сорта „Средец“. По този начин ние успяваме да съберем в един нов, общ генотип примесите на различни селекции и различни направления в селекцията на твърда пшеница досега“, обясни специалистът.
 
Той допълни, че българските сортове имат предимството, че са създадени при такива условия, в каквито расте в реални условия нашата пшеница. Освен това не винаги чуждите сортове са толкова успешни, както през първите години, когато са представени. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Костадинов: Нужни са ни високи добиви, за да се справим с рентата
 
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
16.10.2017 | 15596 прочитания
Какво ни казахте: Ще се възползват ли фермерите от подпомагането de minimis
Над 60 на сто от отговорилите на анкетата на Фермер.БГ твърдят, че ще се възползват от парите

Нужни ли са допълнителни разяснения по мярка 14?

news