Тази година реколтата ще бъде близка до типичната, тъй като имаше късна сеитба както в южната, така и в средната част на страната. Това обаче се компенсира. Имаше също така хладна и дъждовна пролет, което също малко забави нещата. Това ще доведе до добиви, близки до типичните. Това каза за Фермер.БГ гл. ас. Тодор Александров, селекционер на твърда пшеница в Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) в град Генерал Тошево.
 
 
„За твърдата пшеница добивът ще бъде между 500 и 600 кг/дка.  За обикновената пшеница вероятно ще бъдат по-високи. Добивът на ечемик  очакваме да бъде 500-600 кг/дка. Но това зависи от региона и грижите, които са положени от момента на залагане на културата, до момента на прибиране. Дори и един дъждовен ден по време на прибирането, може да съсипе всичкия труд, вложен до момента“, каза експертът. 
 
Той разказа и за новите сортове твърда пшеница, селекционирани в ДЗИ. 
„Те са със зимен тип на развитие. Това развитие оползотворява напълно есенно-зимния влагозапас и по този начин реализира високи добиви. Селекционираните наскоро сортове „Милина“,  „Мирабел“, „Мирела“ и „Северина“ са с повишена зимо и студоустойчивост от досега известните в България сортове твърди пшеници.
 
Имат висока продуктивна братимост – около 800 – 880 кл. стъбла/ m2. Имат къс клас, който е дълъг 6-7 сm и прави 20-22 броя класчета в клас. Те пък имат пет цветчета, от които във фертилност са 2 или 3“, обясни гл. ас Александров. 
 
 
Разликата с другите сортова е повишената им продуктивност, която се реализира заради по-високата зимоустойчивост, студоустойчивост, по-високата продуктивна братимост и абсолютната маса на зърното. 
По този начин сортовете могат да имат продуктивност, която може да достигне до 870 кг/дка в някои случаи и при благоприятни стечения на обстоятелствата, добави селекционерът. 
 
„Сортовете на ДЗИ са получени с участието на украински и руски сортове – зимни, твърди пшеници, а също така и с пролетни висококачествени сортове твърда пшеница като сорт „Витрон“ от Испания, който е един от родителите на сорта „Северина“. А също така и българските стари сортове, какъвто е сорта „Средец“. По този начин ние успяваме да съберем в един нов, общ генотип примесите на различни селекции и различни направления в селекцията на твърда пшеница досега“, обясни специалистът.
 
Той допълни, че българските сортове имат предимството, че са създадени при такива условия, в каквито расте в реални условия нашата пшеница. Освен това не винаги чуждите сортове са толкова успешни, както през първите години, когато са представени.