До края на седмицата земеделските организации ще чакат среща с Премиера Бойко Борисов. Ако такава не се състои, на 28-и Ноември ще започне всеобщ национален земеделски протест.

 

Фермерите настояват да се преразгледа Бюджет 2012 в сектор „Земеделие“ и да се спазят условията по подписната месец преди изборите финансова рамка. В документа бяха гарантирани 570 милиона лева за българското земеделие. В бюджета за следващата година обаче парите са с 230 милиона лева по-малко.

 

Председателят на Асоциацията на земеделските производителите Христо Цветанов: „Обръщаме се към цялата българска общественост, премиера на страната г-н Бойко Борисов, управляващата партия ГЕРБ – че очакваме в рамките на следващата седмица да намерим вариантите за диалог. Ако не последва ответна реакция, ще сме последователни в действията си и обявяваме готовност за протестни действия след 28 ноември тази година. Протестните ни действия ще се изразят в блокиране на граници, блокиране на основни пътни артерии в страната и … съжалявам, няма да го кажа“.

 

Всички ще загубим, ако тези обещани и договорени пари не влязат в земеделието, обясни председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков: „Неприемането на финансовата рамка, негарантирането на тези средства в сектор „Земеделие“ ще бъде пагубно за сектора, а секторът, хората, които са навързани в него, са като скачени съдове. Оттук ще рефлектира и върху собствениците на земеделски земи, върху потреблението“.

Румяна Ангелова от Националната асоциация на зърнопроизводителите обясни, че от повече от две години се водят безплодни преговори с кабинета за подобряване на сектор земеделие: „Как ние всички в сектора да вярваме и как ние да постъпваме оттук нататък… Водим преговори, които в крайна сметка не доведоха до нищо съществено“.

 

На тази етап фермерите няма да искат оставките на финансовия министър Симеон Дянков и на земеделския му колега Мирослав Найденов.

 

вижте съместната пресконференция на АЗПБ, НАЗ, БАСЗЗ, БАФ и др :