До края на седмицата се очаква да се проведе извънредно заседание на Съвета по животновъдство към МЗХ. На него животновъдите и министъра ще обсъдят детайли по Наредбата за специофичните изисквания за производство на млечни продукти. Най-вероятно Съвета по животновъдство ще се проведе в четвъртък тази седмица, заяви Пенка Христова, Председател на Съюза на животнбовъдите в България и член на Съвета.

 

"Надяваме се млякото, което в момента не се използва почти, да се използва, и крайният потребител, който е заинтересован от това какво яде и си слага на масата, да се засили продажбата на такова мляко", заяви Христова. „По Наредба производителите на продукти от палмово масло пак могат да си го произвеждат, но това трябва да бъде в друга поточна линия и доколкото се взе решение на последния Министерски съвет – трябва да уведомяват до 24 часа Областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните, за да им бъде издадено разрешение”, каза Пенка Христова.

 

В момента Наредбата се прие във вида, в който млекопреработвателите желаеха – може в едно предприятие да се произвеждат и двата вида продукти, но задължително това трябва да става с две поточни линии и предварително трябва да бъде получено разрешение за производство на несъответстващи продукти. Това в случая не е много добър знак пак за крайния потребител, смята Пенка Христова. Надяваме се с промяна на наименованията на продуктите – както вносните, така и произведените в България, крайният потребител да спре да купува неотговарящите продукти и това вече да засили продажбата на суровите млека, каза още тя.

 


Ще бъде обсъдено допълнително дали двете поточни линии да бъдат разделени, или този, който иска да произвежда такива неотговарящи и несъответстващи на Наредбата продукти, да бъдат в друго предприятие – да не се казва млекопреработвателно, подчерта Христова. Средната изкупна цена на млякото в Европа е 0.32 евроцента, в България средната цена към момента е 0,48 лв., посочи тя.

 


В сряда на заседание на парламентарната Комисия по земеделието и горите министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще представи информация относно Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, за оградата за шапа, както и за състоянието и действителността със санитарния кордон.