x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

До края на месец май Наредба 26 ще бъде обнародвана

Наредба 26 ще бъде факт до края на месец май, категорично заяви министърът на земеделието Димитър Греков.

До края на месец май Наредба 26 ще бъде обнародвана
Автор: Фермер.БГ

Земеделските производители трябва да са спокойни, защото до края на месец май Наредба 26 вече ще бъде факт. Това заяви категорично министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

 

Греков отново подчерта, че МЗХ продължава политиката са по облекчаване на достъпа до пазари на малките земеделски производители и че поредната важна стъпка в тази насока е приемането на промените в Наредба 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

 

„Земеделските стопани вече ще могат да продават продукцията си не само в административна област, в която е разположен животновъдният им обект, а и в съседна. Освен това се увеличават количествата сурово козе, овче и биволско мляко, което може да се предлага на пазара“, посочи още министър Греков.

 

Припомняме, че според промените в Наредба 26, приети от ЕК, при стопаните с до 50 животни количеството се вдига от 35% на 60% от месечния млеконадой в период на лактация, а при 50-100 животни от 30% на 50%. За над 100 животни от 20% на 40% от месечния млеконадой в период на лактация.

 

Увеличава се и количеството на останалите храни, попадащи в наредбата, както следва: яйца от 500 бр. на 1000 бр. седмично, прясна и охладена морска и сладководна риба от 2000 кг на 5000 кг годишно. В Наредбата са разписани текстове за мобилна мандра, в която могат да се преработват само козе, овче и биволско мляко. В обхвата на наредбата са включени и пчелни продукти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕК одобри новата Наредба 26. Ще бъде ли ефективна този път? (ИНТЕРВЮ)
 
Фермери ще могат да продават директно чрез мобилни мандри (ВИДЕО)
 
Свилен Костов: Схемата за малки стопанства трябва да има прозрачни правила!
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news