В рамките на среща – дискусия със земеделски производители и представители на агробизнеса, зам.министър Светлана Боянова заяви, че преговорите с Европейската комисия по отношение на Гаранционния фонд са вече на финала и в следващите дни може да се очаква окончателното решение на тази нотификация.

 

Според Боянова нормативната уредба за регламентиране на Гаранционния фонд е много постна. Това е наложило проследяване и взаимстване на най-добрите практики от други европейски страни.

 

След очакваното одобрение от страна на ЕК, предстоят процедури по избор на търговски банки, които да извършват всъщност дейността по Гаранционния фонд. След като това се случи, всички бенефициенти с настоящи и бъдещи проекти по мярка 121, 122 и 123 ще могат да кандидатстват при по-облекчени условия за банкови гаранции.

 

Зам.министър Светлана Боянова заяви още , че очакванията на МЗХ за Гаранционния фонд са за 171.290 млн. Евро – публични средства, включващи ЕФРСР плюс националното съфинансиране. Целта на Гаранционния фонд е да обезпечи инвестиционни кредити за около 1,3 млрд. лв.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО :