Софийският градски съд си е дал три дни, за да приключи делото за пране на пари срещу Марио Николов и Людмил Стойков. От днес започват пледоариите на прокурора и адвокатите на седмината подсъдими.

Николов и Стойков отговарят за изпирането на 7.5 млн. евро, източени от САПАРД. Отделно още от октомври 2008 г. се води друго дело - за измамата, чрез която тези пари са получени като субсидия от програмата на ЕС. По него Стойков не е подсъдим.

Съдът може да приключи процеса за пране на пари още в сряда, ако времето стигне на всички страни да направят заключителните си пледоарии, както и за последна дума на подсъдимите. След това съдът е длъжен да обяви присъдата.

Процесът за пране на пари се гледа по съкратената процедура по желание на Николов и Стойков и така той ще изпревари значително делото за източването на парите. Още повече че досега не се е отлагало нито едно заседание, а делото за злоупотребата по САПАРД редовно се пренасрочва заради болни адвокати. Заради последното отлагане - един от адвокатите не се яви на процеса, тъй като бил ангажиран по друго дело в Бургас, процесът се проверява от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Темпото, с което се развиват двете дела срещу Марио Николов, показва, че процесуалната тактика на защитата му е процесът за пране на пари да приключи преди присъдата за източването на САПАРД. В обратен случай е почти 100% сигурно, че групата "Николов - Стойков" ще бъде осъдена и за прането на пари.