x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

До 30 април приемат проекти за преработка на земеделска продукция

МИГ „Добричка” обяви удължен втори прием по подмярка 4.2

До 30 април приемат проекти за преработка на земеделска продукция
Автор: Галина Недкова, Фермер.БГ
Местната инициативна група „Добричка” удължава срока по втория прием на проектни предложения до 30 април по подмярка 4.2 за инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти, съобщиха от сдружението.
 
 
Могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани, които имат минимален стандартен производствен обем не по-малко от левовата равностойност на 8000 евро. Допустими са още еднолични търговци и юридически лица, които отговарят на понятието за микро-, малко или средно предприятие. 
 
Подмярка 4.2 финансира инвестиции, свързани с изграждане или модернизиране на сгради за земеделското производство и маркетинг, разясниха още от МИГ „Добричка”. Ще се подкрепят бизнес планове за нови технологии, включително и такива, свързани с къси вериги на доставка и инсталиране на нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес. 
Допустими за финансиране са инвестиции за преработка, охлаждане, замразяване и сушене на плодове, зеленчуци, билки с цел запазване качеството на продукцията.
 
Финансовата помощ е насочена още към секторите мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, плодове, зеленчуци, гъби, пчелен мед и пчелни продукти. Ще се финансират зърнени, мелничарски и нишестени производства с изключение на това за хляб и тестени изделия. Подмярка 4.2 подкрепя инвестиции в технически и медицински култури, включително билки, с изключение на производството на тютюн и захар. В сферата на подпомагането са включени още производство на фуражи за животни и производство на гроздова мъст, вино и оцет.
 
От МИГ „Добричка” разясниха, че настоящият прием е втори по процедурата и се обявява поради наличие на неусвоен финансов ресурс след приключване на първия прием в размер на 270 хил.лв. Минималният размер на подпомагането за един проект е 10 000 лв., а максималният – 200 000 лв. Финансовата помощ е в размер на 50 % от общите допустими разходи за проекти, представени от микро-, малки или средни предприятия.
 
С най-много точки ще се оценяват проектите, свързани с въвеждането на иновации и прилагането на нови практики за дадено населено място. Ако бизнес-планът предвижда преработка на собствени земеделски суровини или продукти, също се предвиждат повече точки в ранкинга. С предимство са и проектите от чувствителните сектори като животновъдство, пчеларство, етерично-маслени култури, зеленчуци и овошки. Ако инвестицията предвижда създаване на повече от две работни места, също се увеличава броят на точките при оценката. Проекти с по-малко от 30 точки ще бъдат отхвърлени. 
 
Общата стойност на подадените през 2018 г. проектни предложения по подмярка 4.2 е близо 441 хил. лв. 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news