x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

До 20 декември изплащат парите по СЕПП и по животновъдните мерки

Мярка 14, обвързана подкрепа и de minimis за овце и кози-майки под селекция ще бъдат платени преди празниците

До 20 декември изплащат парите по СЕПП и по животновъдните мерки
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
До 20 декември ще бъдат изплатени 600 млн. лева по Схемата за единно плащане на площ и около 100 млн. лева за животновъдите. Преводът на сумите започва от следващата седмица. Това стана ясно по време на Консултативния съвет по животновъдство, научи Фермер.БГ.
 
 
Сумите за животновъдите ще бъдат изплатени на бенефициентите по мярка 14 “Хуманно отношение към животните”, като се стигна до решение спорните казуси по мярката, да бъдат разгледани от работна група. Заедно с това ще бъде изплатен и de minimis на фермерите, отглеждащи овце-майки и кози-майки, които не можаха да реализират изискуемите количества по схемата за обвързано производство през 2017 г.
 
До 20 декември ще бъдат изплатени и сумите по схемите за обвързана подкрепа, които говедовъдите отдавна чакат по сметките си. 
 
Критиката на редица браншови говедовъдни и биволовъдни асоциации за отпуснатия de minimis беше оборена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който коментира, че минималната помощ е отпусната на стопаните, тъй като те не са получили никакво друго подпомагане – нито по ПНДЖ, нито по обвързана подкрепа.
 
По време на срещата е дискутирано и подпомагането по минималната схема през следващата година. От следващата година помощта de minimis, която националните власти имат право да отпускат на фермерите без необходимостта от предварително одобрение, ще се повиши до 25 хил. евро за три годишен период. Към момента този таван е в размер на 15 хил. евро. Това предложение беше поставено от ЕК, а в последствие бе и одобрено.
 
Заедно с това отделните селскостопански браншове няма да могат да получат повече от 50% от цялото предвидено подпомагане.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news