На среща в МЗХ е станало ясно, че днес започват преводите на субсидиите по СЕПП и НД, заявиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ).

 

Вчера в Малък колегиум на МЗХ се проведе работна среща на която присъстваха мин. М.Найденов, зам.мин. Св. Боянова, зам. изп. дир. на ДФЗ Свилен Костов, зам. изп. дир. на ДФЗ Васил Грудев, експерти от МЗХ както и УС на НАЗ с Изп.директор Наталия Тодорова. На нея бяха разгледани актуалните проблеми относно Директни плащания за 2011г. – застъпвания, допустим слой; новата ОСП, Наредба №3 за създаване и поддържане на регистър на ЗП, както и схема за прилагане на нотификацията за ползване на гориво с намалена ставка на акциз.

 

На срещата стана ясно, че нареждането на сумите за директните плащания по СЕПП и НД ще стане на 25.01.2012г. (сряда) и се очаква на 26 и 27 януари субсидиите да бъдат по сметките на бенефициентите. Размерът на субсидиите за 2011г. са както следва: СЕПП – приблизително 22.40 лв./дка и НД – 3 лв./дка. На първият транш ще бъдат наредени общо 780 млн.лв. от общата сума за 2011г. – 877 млн. лв.

 

Застъпванията не са изчистени и ще бъдат удържани от първия транш, заедно с площите извън допустимия слой. След изчистването на застъпванията и актуализирането на допустимия слой, ще бъде направен и втори транш до края на месец март. От понеделник 30.01.2012г. в Системата за индивидуална справка за директни плащания на сайта на ДФЗ всеки бенефициент ще може да види колко пари са му наредени и изплатени и колко удържани.

 

В сайта на МЗХ ще бъде качен и своевременно актуализиран и допълван график за дните на отворените врати по ПРСР, които ще бъдат комбинирани с разяснителна кампания за ОСП 2014-2020г.
Ще бъдат пуснати указания до ОДЗ и ОСЗ за прилагането на Наредба №3. На 26-ти януари всички директори на Областните дирекции „Земеделие” имат среща с мин. Найденов в МЗХ и който също ще ги инструктира.

 

Срокът 23.01. – 10.02.2012г. за подаване на декларациите за ползване на гориво с намалена ставка на акциз се отменя на този етап и остава неясно кога ще започне кампанията. За да започне прилагането на помощта и подаването на декларациите, трябва да има влязъл в сила Закон за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители, като никой не се ангажира със срок. Експертите от МЗХ продължават да изчистват схемата за прилагане на помощта.

 

В МЗХ се подготвя цялостно изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промени се готвят и в Наредба № 15 от 7 април 2008 г. за реда за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга самоходна техника, регистрирани съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, както и в Наредба № 11 от 2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства.

 

МЗХ ще инициира нова работна среща с новите министри на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството за решаване на проблемите относно разрешителния режим за извънгабаритната селскостопанска техника и лицензионния режим на товарните селскостопански автомобили.