Днес в Рим, наши аграрни организации ще поставят отново въпроса за по-ранно изравняване на субсидиите в селското стопанство, които в момента са едва 40% от това, което получават фермерите в старите страни членки на ЕС.

 

Главният секретар на Асоциацията на земеделските производители в България ( АЗПБ ) , Ивайло Тодоров, Председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието ( ФНСЗ ) Светла Василева и Петър Николов, Председател на Националния съюз на земеделските кооперации ( НСЗК ) ще участват в международна конференция, която е заключителната част от едногодишен международен проект „Преструктуриране и работа в селското стопанство” на Немския Индустриален Синдикат. ФНСЗ е българският партньор по проекта, в който участват земеделски организации от Австрия, Белгия, Италия, Румъния и Полша.

 

По време на организираните в рамките на проекта визити в селскостопански предприятия в процес на преструктуриране, дискусии и кръгли маси са анализирани стратегии и инициативи. Експертите, регионалните участници и социалните партньори, участвали в проекта са идентифицирали добрите практики, които ще бъдат обобщени в наръчник за обмяна на опит.

 

По време на заключителната конференция в Рим са предвидени дискусии за бъдещето на Общата Селскостопанска Политика на ЕС след 2013г, посещения на ескпериментална база към Аграрния университет Тушчия и на ферми със социално и екологично земеделие.

 

Пред Фермер.БГ главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров коментира, че са необходими промени в посока изравняване на субсидиите на площ, за да могат българските фермери и тези от новите страни - членки да бъдат конкурентноспособни на колегите си на общия европейски пазар и допълни: „Най-важното в усилията ни за изравняването на субсидиите са контактите с европейските ни партньори.”

 

© 2010 Фермер.БГ