Днес в Пловдив започва специализираното изложение "Винария 2010 ". В рамките на 4 дни ( 14-17-Март ) в палатите на Пловдивския панаир ще бъдат представени производители и търговци на вина и специализирано оборудване и консумативи за лозаро-винарския сектор. Изложението ще бъде открито от зам.министъра на земеделието и храните Цветан Димитров.

 

Традиционно тази година ще бъдат връчени златни, сребърни и бронзови медали за "Вино на годината", както и наградата "Златен ритон". За първи път на „Винария” Министерство на земеделието и храните, съвместно с Изпълнителната агенция по лозата и виното, ще има щанд, на който ще бъде представен нов филм за българските вина. За втори път на ВИНАРИЯ 2010 ще бъде обособен Гурме салон, който ще даде възможности за презентации на производители и вносители на висок клас продукти, обвързани с виното. Идеята е изтъкнати специалисти да презентират  вина, ракии, винено бренди, показани на ВИНАРИЯ, както и изделия, които изискано се съчетават с тях:  месни и морски деликатеси, сирена и млечни продукти, шоколад и сладкиши, пури, тютюн за лули, цигари, аксесоари, свързани с тяхната  консумация, и др. Така напитките, храните и аксесоарите ще бъдат показани в атрактивни комбинации, подчертаващи качествата на всички продукти.  Специално внимание ще бъде отделено на напитките, наградени по време на  Националните дегустации  и на ефектното комбиниране на вина с подходящи ястия. В рамките на програмата  ще бъдат направени демонстрации на най-висок клас продукти от най-големите експерти в България – готвачи и сомелиери.  Ще се предостави и пълноценна информация от света на гурме културата както за професионалисти, така и за посетители, ценители на добрата храна и качествения начин на живот. Презентациите ще се редуват с модули, представящи гурме културата и свързаните с нея браншове.

 

По време на изложението ще има богата делова програма със семинари, конференции и срещу между български и чуждестранни фирми в областта на лозаро-винарството.

 

 

ВИНАРИЯ 2010

 



НОВОСТИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ


1. Лозов посадъчен материал, селекции за клониране, експериментално микро
винарство – VRC е водеща световна фирма за производство на лозови присадки в
разсадник. Широкият ни асортимент включва над 4 000 комбинации от световни и
местни винени и трапезни сортове. Селектирайки, отглеждайки и клонирайки, ние
гарантираме най-високата чистота и качество на нашите продукти. Представено от VCR
– VIVAI COOPERATIVI RAUSCEDO, Италия.


2. Унгарски и американски дъбови бурета, бариков чипс, дъги – изкусно и качествено
съчетание на традиционното бъчварско изкуство с модерните технологии , за да се
произведат красиви гравирани дъбови бурета с най-високо качество. Всяко буре е
изпечено на дъбов огън, за да осигури дълбоко и директно проникване. Производител
trust Hungary Co., Унгария


3. Криогенна система за непрекъсната предварителна обработка на цяло грозде,
червено и бяло - Alcryo 100- Устройството, разработено съвместно с Air Liquide, е
специално създадено за разработено за топлинното подготвяне на продукция, преминала
събирането на реколтата, в очакване на етапа на премахване на дръжките и намачкването.
Ефектът от подобна предварителна обработка означава значително намаляване на
ненавременните процеси на ферментация, с увеличение на частите, извлечени без
наличието на алкохол, както и подходяща защита на хигиенната цялост на масата. В
новаторско отношение системата се състои от конвейер от неръждаема стомана, който
благодарение на две вибрационни системи, управлявани от инвертор, дава възможност
гроздето да бъде предвижвано и захранвано от приемно корито. Снабдена е с лентов
подемник с регулируем наклон и оборудвана с придвижваща система с инвертор,
отвеждаща директно към преработка. По цялата верига има инжекционни и
разпределителни устройства за криогенна течност, а именно въглероден диоксид,
съхраняван в течно състояние, който при контакт с продукта, преминава първо в твърдо
състояние, генерирайки сух лед, а след това в газообразен лед, в следствие на което
усвоява топлинната енергия и води до спад на температурата. Перфектната изолация не
позволява непродуктивни топлинни загуби и дава възможност за пълното забавяне на
работния етап. Функционалната практическа проверка, проведена във винарна, говори за
осезаем спад от около 20-25 ° С при количество от 10 тона / час. Представено от SIPREM
INTERNATIONAL SRL., Italy

 


НОВОСТИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР


1. Богата колекция вина с марка Global Vini – колекцията вина от Европа, Америка,
африка, Австралия и Нова Зеландия отговаря на всички европейски норми за качество,
контролирано от първия лозов лист до затварянето на бутилката с автентично вино.
Представено то Глобал Вини, произведено от Zimmermann – Graeff &Mueller
GmbH&Co.


2. Акумулаторна ножица за лозарство и овощарство – Ножица за лозарство с батерия за
работа 8 часа, две големини за рязане – 0.25 и 0.35 см., ергономична и непромокаема
раница, в която се намира батерията от NIMH. Произведена от ВАНСО – Франция,
представена от Аграр Фючърс Туулс.