x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

За конкурса Млад фермер на Европа: Днес стискаме палци на Антон Тотев (видео)

Днес става ясно кой ще спечели конкурса, който се провежда в Брюксел

За конкурса Млад фермер на Европа: Днес стискаме палци на Антон Тотев (видео)
Автор: Специално от Брюксел: Христина Василева, Фермер.БГ
Днес става ясно кой е победителят в конкурса за най-успешен млад фермер на Европа. Това ще стане по време на провеждащия се в момента конгрес на младите фермери, които е пети поред.  
 
 
Всяка година все повече млади фермери се посвещават на каузата за развитие на селските региони, за устойчиво земеделие, и за връщане назад на процесите на обезлюдяване на селските райони. Тази година организаторите на конгреса получиха 12 апликации от 12 различни държави, които доказват разнообразието от идеи, насочени към това, да бъде даден тласък в развитието на селските региони в Европа. 
 
Българският кандидат е Антон Тотев (26 г.) от Сандански, който предостави проект, посветен на иновациите и устойчивото земеделие: „Високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки”. В оранжерията и ябълковата градина на Мелиса Фрукт ООД  консумацията на вода за отглеждането на растения е сведена до минимум.
 
 
Останалите млади фермери, с които Антон мери сили са: 
- Лоренс Так, на 25 г., от Льовен, Белгия е производител на плодове и мениджър на “ Зеленият Кръг” (Groene Kring), където се прилагат необходимите технологии за изцяло автоматизиран процес на работа.
 
- Иван Гашич (24 г.) от Хърватска е собственик на “Малка фабрика за сирене Гашич” в Бекетинци, където той произвежда сирене, йогурт и сметана, за да осигури добавена стойност на местната млечна продукция. 
 
- Йенс Вилем Енгелкен (38 г.) от Германия (Бад Емс) представя неговата нова “Концепция N”, която цели да предотврати замърсяването с нитроджен в подпочвените води чрез внимателно и точно прилагане на препарати за наторяване.
 
- Лазаро Семертцидис (33 г.) от Гърция е собственик на ферма за органично култивиране на редки ароматни и медицински растения, и на дестилерия за продукция на органични етерични масла в Ксиролимми.
 
- Щефан Роттенщайнер (26 г.) от региона на Болзано, Италия представя своя проект, наречен „Wagyu Suedtirol”- компания, специализирана в производството на говеждо месо, извършвано по възможно най- устойчив и ефективен начин.
 
- Стейн Клаасенс (29 г.) от Ейселстейн, Холандия, е собственик на „Kipster” (ферма за пилешко месо и яйца) и неговата мисия е да демонстрира респект към животните и околната среда.
 
- Патрик Жерфенберг (27 г.) от Гениенцо, Полша, притежава ферма за отглеждане на специална порода говеда- Limousin, където той работи, прилагайки биотехнологични нововъведения.
 
- Мануел Граве (29 г.) от Евора, Португалия си е възвърнал ненапояван терен от 70 хектара, и го е трансформирал в градина с висока гъстота на отглеждане на бадемови дървета („Futuralmond- Cooperation Company”), където прилага механизиран процес на работа и устойчиво използване на ресурси.
 
- Андрей- Роберт Винтиля (20 г.) от Румъния, област Салай, управлява оранжерия за отглеждане на грозде извън сезона.
 
- Матик Визкай, (31 г.) от Словения, има много дейности в община Smarje pri Jelsah: отглежда пчели, произвежда мед, и също отглежда чили чушки, произвежда безглутеново брашно, и притежава иновативно стопанство за производство на вино: той е първият винопроизводител, създал вино от чили чушки.
 
- И накрая, от Испания, Гонзало Пастрана Гарсия, Гилермо Маркес Родригес и Сантяго Сантос Валле, всички на 34 г., представят техния проект „Lupulos Cantaleon”, който развиват във Виллануева де лас Манзанас, и представлява иновативно стопанство за отглеждане на хмел за занаятчийско производство на бира.
 
Селското стопанство не зависи само от Общата селскостопанска политика (ОСП), а и от търговски споразумения, ембаргото по повод износа за Русия, природните явления, климатичните условия и т.н. Това каза по време на откриването на конгреса Чеслав Шекерски, председател на комисията по земеделие в Европейския парламент. 
 
 
„В парижкото споразумение се казва, че трябва да се борим с последиците от промените в климата. Това е нещо, което трябва да подчертая. Понякога селското стопанство е пренатоварено с външни задачи и  усилията на фермерите зависят от редица условия. Но на  първо място все пак е ОСП“, каза той. 
 
От своя страна Естер Херанз, испански евродепутат, посочи:  „Искаме да има общностни правила и норми, които да гарантират равенството межу държавите членки и искаме средствата за ОСП да не се отклоняват за други сектори, а да отиват наистина там“.
 
И двамата са убедени, че е необходима по-голяма подкрепа за младите фермери в новата ОСП след 2020 г. Нуно Мело, португалски евродепутат също е категоричен:
 
"Едва 10% са младите фермери в Европа. Основният процент е съсредоточен при хората, които са на възраст над 55 години. Това ясно показва, че имаме застаряваща тенденция в селското стопанство в Европа. В някои страна младите фермери са повече като процент, но при почето страни-членки 10% изглежда почти недостижим процент, когато говорим за млади фермери. ОСП има основно значение за селското стопанство, но и за младите. Смятам, че тази политика до голяма степен би помоглана в процеса за приемствеността на младите фермери".
 
Може да гледате конгреса онлайн тук

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Как един млад фермер счупи стереотипа за житницата на България?
 
Дамите в селското стопанство: Емилия Петкова
22.02.2019 | 3184 прочитания
Дамите в селското стопанство: Емилия Петкова
Разчитаме най-вече на себе си, за да запазим качеството на продукцията, споделя производителката

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news