Състав на Софийския градски съд ще заседава по делото срещу Венцислав Върбанов, подсъдим за проявена безстопанственост в качеството му на бивш министър на земеделието и горите. Очаква се днес да бъдат произнесени заключителните пледоарии по делото.

На 22 февруари 2006 г. - в последния ден от мандата си, главният прокурор Никола Филчев поиска от Народното събрание да разреши да бъде свален имунитетът на депутата от Български народен съюз Венцислав Върбанов. Филчев за втори път иска имунитета на Върбанов. Първият път беше на 31 януари 2002 г. Тогава той депозира искане за сваляне на имунитета на депутата от ОДС и бивш аграрен министър в парламента. В искането се сочише, че като земеделски министър и шеф на фонд „Земеделие” Върбанов е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на „Добруджанска гора” и „Геоводинженеринг”. Като мотивация за искането бе посочено, че за Венцислав Върбанов има достатъчно данни за извършени  престъпления в качеството му както на министър на земеделието, горите и аграрната реформа, така и на шеф на държавен фонд „Земеделие”, за периода от 1 март 1998 г. до 27 юли 2001 г. Към искането на Филчев да се разреши възбуждане на наказателно преследване срещу Върбанов по няколко члена от Наказателния кодекс са приложени 98 материала, събрани в четири папки. В тях става въпрос за приватизация, даване под наем или под аренда на собственост.

На 19 май 2006 г. Венцислав Върбанов се отказва от депутатския си имунитет. Срещу него бе повдигнато обвинение за безстопанственост (чл.219 от НК) и за длъжностно престъпление (чл.283а от Наказателния кодекс). Според обвинението, като министър на земеделието във второто правителството на Иван Костов (1999-2001 г.) Върбанов умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението на ДФЗ и е отпускал субсидии, без в договорите да са посочени основанията за субсидирането и задълженията на бенефициентите.

Според обвинението през 1999 г. Върбанов е продал 80% от държавното дружество „Добруджанска гора” ЕООД в нарушение на действащото тогава законодателство, като с действията си е нанесъл на държавата вреди в общ размер на 37 млн. лева.

На 30 октомври 2007 г. Състав на Софийския градски съд дава ход на делото. Прокуратурата обвинява Върбанов, че в качеството си на министър на земеделието в периода 1998/2001г. умишлено не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и не е упражнил достатъчно контрол върху дейността на фонда, с което е причинил щети за 87 845 000 лв.

Депутатът е обвинен и в това, че в нарушение на правилника на фонда е одобрил отпускането на 32 инвестиционни кредита по програма за пряко кредитиране на трайни насаждения. Кредитите са отпускани със срок за погасяване от 120 месеца при 60-месечен гратисен период, което според обвинението не е позволено в правилника на фонда.

Съдът прие искането на защитата, която изразява становището, че гражданските искове не трябва да бъдат разглеждани поради изтичане на 5-годишната давност, предвидена в правната уредба. Исковете са заради деяния на Върбанов в периода 1998-2001 г. Поради тази причина срокът, в който е трябвало да бъдат заведени гражданските искове, е бил до 30 юли 2006 г. Съдът отхвърля и финансовите претенции на Министерството на финансите и на ДФ „Земеделие”.

На 6 март 2007 г. делото е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Оказва се, че липсва подпис на следователя, предал материалите от този ден на досъдебно производство.

На 9 юли 2007 г. Софийски градски съд отлага делото. Причина е неявяването на представители на дружеството „Добруджанска гора”, което в обвинителния акт е посочено като засегнато от дейността на Венцислав Върбанов. Те не са конституирани като граждански ищци, но имат право на това. Затова и съдът преценява, че има процесуално нарушение. Делото е отложено за 30 октомври 2008 г.

На 7 юли 2008 г. Софийски градски съд заседава по делото. По време на заседанието е изслушан бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Стоян Христов.

На 14 февруари 2008 г. и на 7 юли 2008 г. са следващите заседания на съда по делото.

На 10 август 2009 г. депутатът от „Синята коалиция” Венцислав Върбанов, избран в Добрич, сваля отново имунитета си, за да не възпрепятства хода на възбуденото наказателно производство срещу него.

На 4 март 2010 г. вече независимият народен представител е подал съгласие за сваляне на депутатския си имунитет. Софийският градски съд отново заседава по делото срещу него. Следващото заседание е на 9 юли 2010 г. Тогава при поредното заседание трима свидетели дават показания по делото.

На 4 ноември 2010 г е било разпитано вещо лице, изготвило допълнителна съдебно-счетоводна експертиза. По искане на защитата на Върбанов на следващото заседание по делото са разпитани като свидетели лица, които са заемали или заемат постове в Министерството на земеделието, Държавен фонд „Земеделие” или са депутати.

На 18 февруари 2011 г делото е отложено, тъй като един от съдебните заседатели е болен.

Припомняме, че името на Венцислав Върбанов беше спрягано от края на миналата година за следващ министър на земеделието, когато се чу, че на Мирослав Найденов позициите отслабват. Върбанов обаче е невъзможно да заеме такъв пост към момента, тъй като делата срещу него не са приключили, затова започна да се говори, че той ще създава нова голяма аграрна партия.