Предприети са всички мерки за спиране на разпространението на най-сериозната болест по животните, установена вчера в България при отстреляно диво прасе, близо до границата с Турция, съобщи министър Мирослав Найденов. Животното е отстреляно от ловна дружинка в землището на село Кости, Бургаска област. Това се е случило на 30 декември 2010 г., а на 4 януари пробите са заредени за изследване, като снощи са били готови и е потвърдена болестта.

Генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов е информирал министър Найденов за потвърдения случай на шап. „Аз информирах премиера и спешно свикахме национално съвещание на регионалните ветеринарни директори”, обясни Найденов. „Шапът е най-сериозното заболяване по животните с най-големи икономически последици и в момента правим всичко възможно, за да го ограничим”, бяха думите на министъра.

Почти е сигурно, че заразяването на отстреляното прасе е дошла от Турция. Там има много случаи на болестта, над 1000 са огнища на шап.


Незабавно е задействан план. Информирана е ЕК за мерките, които се предприемат по системата за бърза информация. В областите Бургас, Хасково и Ямбол са въведени ограничителни мерки за движение на животните. Забранява се и търговията с животни в трите области. Може да се стигне и до забрана на износ на животни.

„Правим всичко възможно заболяването да не влезе в страната. Ако болестта се е разпространила по домашните животни, ще се наложи до тяхното унищожаване”, каза Найденов.По повод разпространението на диоксин по яйцата и месните храни в Германия, ДВСК извършва у нас проверки в складовете и в търговската мрежа за установяване на пратки от Германия. Засега няма данни за такъв внос, уточни Найденов.