Директните плащания на площ ще бъдат изплащани на земеделските производители през декември заради забавеното актуализиране на ортофото картата за земеделските парцели, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. ЕК разреши от тази година страните-членки да могат да изплащат средствата по-рано от 16 октомври вместо през декември. Найденов. Производителите ще си получат средствата и ние работим по екшън план за актуализиране на ортофото картата, обясни министър Найденов.

От МЗХ съобщават още, че след изтичането на срока – 30 септември в екшън плана, представен и одобрен от ЕК, България е изпълнила в срок изискванията на Европейската комисия за закупуване на сателитните снимки. Както по-рано ви съобщихме бе избрана германската компания „Юропиън спейс имиджинг”, която вече е осигурила нужните снимки.

Закъснението в изработването на сателитните снимки, предизвикано от предишното ръководство на министерството, поставяше под въпрос получаването на 700 млн. лв. субсидии на площ за земеделските производители. Министър Найденов допълни, че към 30 ноември ще се осигури покритие на поне 40 % от територията на страната. Той обясни, че освен това е одобрено ново стартиране на процедурата за ново самолетно заснемане на цялата територия на страната до 2011 г. и изготвяне на нова ортофотокарта за нея (2010 г. - 60 % от страната, 2011 г. - 40 %).