В първия ден от историческото посещение в България на Държавния глава на Бразилия Дилма Русеф, тя попита за български торове за земеделието в Бразилия. Държавата е 4-я по големина потребител на торове в Света.

 

Потреблението на торове в селското стопанство на Бразилия е в производството на памук, ориз, кафе, картофи, захарна тръстика, цитрусови плодове, боб, царевица, соя и пшеница. Справка на Фермер.БГ в базите данни на ФАО към ООН показва, че най-голямо е потреблението на торове за производството на соя - 11 430 000 тона. Следващите най-големи консуматори са в производството на тръстика, царевица и пшеница.

 

През последните 10 години Бразилия усилено инвестира в собствени мощности за производство на торове, но те не могат да покрият нуждите на вътрешния пазар. Според доклад на бразилската naционална индустриална торова асоциация ( ANDA ) , производството на торове в Бразилия никога няма да е самодостатъчно. Основната причина - липсата на природен газ, необходим за производството на торове. През миналата година в Бразилия неколкократно бе поставян въпросът с въвеждането на допълнителни такси при внос на торове в страната. Основните играчи на местния пазар са компаниите Petrobras (PETR4.SA) и Vale (VALE5.SA).

 

Справка на Фермер.БГ показва, че вносът на торове в Бразилия за 2010 г. е нарастнал до 15 млрд. долара през изминалата година. Това нарежда Бразилия на 4-о място по потребление на торове в Света след Китай, Индия и Русия. 

 

 

торове

© 2011 fermer.bg

© 2011 снимки Фермер.БГ - кораб с торове от Агрополихим АД ; складиран тор в Агрополихим АД