Държавен фонд „Земеделие” ще удължи с една година срока за погасяване на краткосрочните кредити на зърнопроизводителите за семена и торове от 2008 г. Това реши Управителният съвет на Фонда на вчерашното си заседание, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Както Фермер.БГ писа срокът за погасяване на заемите изтече в края на септември и тъй като нямаше официално решение за разсрочване, много фермери продадоха продукция на ниски цени, за да върнат кредитите си.

Зърнопроизводителите са получили заемите при преференциална лихва от 3%, но след разсрочването ще ги погасяват при референтна лихва от 7.41%.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие” гласува 9 млн. лв. за краткосрочно кредитиране на биволовъдите и говедовъдите. Ще бъдат подпомагани животновъди, които не са участвали в схемата за краткосрочно кредитиране на Фонда през 2008 г.. Финансовата помощ ще е в размер на 500 лв. на брой крава или биволица. Кредитите са целеви – за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на животните. Те ще се отпускат при референтен лихвен процент от 7.41%, какъвто е определен за България от страна на Европeйската комисия. Средствата за подпомагане на животновъдите ще се осигурят също чрез вътрешна корекция на бюджета на ДФ „Земеделие” за 2009 г.

На вчерашното заседание на Управителния съвет на Фонда бяха утвърдени и указанията за предоставяне на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на овце- и кози- майки. Финансовата помощ е в размер на 80 лв. на животно и също ще се отпуска при референтен лихвен процент от 7.41%. За кредитиране на овцевъдите и козевъдите са предвидени 4 млн. лв.. По това направление през 2008 г. ДФЗ е изплатил 2 588 620 млн. лв. кредити.

Заявления за подпомагане и по двете краткосрочни линия ще могат да се подават от животновъдите още от следващата седмица.

По темата четете още:


Радослав Христов: ДФЗ не е дал отговор за разсрочването на кредити за закупуване на семена и торове