Нотариални покани да връщат парите от одобрени проекти са получили десетки фермери от страната, установи разследване на Фермер.БГ От средата на октомври, фондът е стартирал процедура по разпращане на писма до бенефициенти с разсадници по Мярка 112, в които се посочва, че проектите са нищожни и отпуснатият първи транш в размер на 12 500 евро, трябва да бъде върнат в 7-дневен срок.

 

Напрежението около разсадниците расте от месеци, тъй като по-голямата част от кандидатите не бяха одобрени, заради липса на документ от ИАСАС, който първоначално не се е изисквал. Над 100 млади фермери от страната се обединиха в протестна петиция и потърсиха помощ от няколко български депутати в Европейския парламент, но за съжаление положителна развръзка все още няма.

 

Освен несполучилите, ядове сега берат и тези, чийто проекти бяха обработени и финансирани. Един от примерите е личната драма на 22-годишният Детелин Илчев от гр. Бяла черква. Бизнеспланът на младежа е изготвен също от Службата за съвети в земеделието през 2008 г. Не три месеца, а цяла година той е чакал отговор от ДФЗ, като през това време е закупил посадъчен материал, обособил е мястото на разсадника и всичко необходимо, както е посочил в стратегията си. През целия този период младият фермер стои без никакви доходи, тъй като едно от условията е да не работи на друго място и на трудов договор. „Преди няколко седмици получихме нотариалната покана. Дойде ни като гръм от ясно небе! За да се обяви един договор за нищожен, той трябва да мине през съда, а такава процедура не е имало”, разказа бащата на момчето Пламен Илчев. Той беше категоричен, че нямат намерение да връщат парите и посочи, че ще чакат  фондът да заведе дело срещу тях. В Бяла черква пък имало още двама бенефициенти в същото положение. 

 

Набутани и излъгани се чувстват и младите фермери от петричкото село Първомай Иво и Любка Вълкови. Те са от малкото одобрени проекти, два пъти са посещавани от служители на Техническия инспекторат, които не са установили нередности, изпълняват плана си, но вече година след одобрението, пари не са им отпуснати. Досега семейството се е набутало с поне  10 хил. лв. за документи и посадъчен материал, почти са се отказали да се борят с чиновническите грешки, за които дълго разказват и изход не виждат.

 

Последната новост около фермерите с разсадници е, че са сигнализирали за големия си проблем бившия вицепремиер отговарящ за еврофондовете Меглена Плугчиева. От своя страна тя е организирала среща между изпълнителния директор  на фонд „Земеделие” и засегнатите.