В отговор на вчерашната пресконференция на Националната асоциация на млекопроизводителите от Министерството на земеделието и храните разпространиха прес-съобщение, в което Министър Мирослав Найденов заявява, че на следващото заседание на УС на ДФ "Земеделие" ще се предложи да се предоставят нови кредити за животновъдството, в т.ч. и за биволовъдите.

В съобщението се казва още, че се предвижда да бъдат отпуснати и нови краткосрочни кредити на животновъдите, които не са се възползвали от кредитиране за покупка на фураж през зимния период.

Министерството съобщава, че през септември с решение на УС на ДФ "Земеделие" са изплатени всички средства по целевата субсидия за подпомагане на изхранването на животни и птици от националния генофонд, както и обещаните субсидии за произведено и продадено качествено биволско, овче и козе мляко за април.Освен това са разсрочени кредитите на животновъдите с една година от ДФ "Земеделие".

Във връзка с идентификационната система се изпълняват необходимите процедури за частична акредитация и след 1 декември животновъдите ще могат да си получат своите субсидии на глава животно, допълват още от прес центъра на МЗХ.

В същото време млекопроизводителите от цяла Европа продължават да протестират и очакват адекватни действия от Европейския съюз за овладяване на млечната криза. Нашите млекопроизводители също са на ръба на оцеляването и въобще и не могат да мислят за модернизация на фермите, за да спазят удължения срок. Още повече, че пари за модернизация по Програмата за развитие на селските райони вече няма, поради изчерпан ресурс, а изказването на Министър Найденов на Шипка, че млекопроизводителите трябва да се насочат към друга мярка от Програмата, а именно тази за полупазарните стопанства породи много въпросителни у фермерите. Те все още се чудят как ще се модернизират с 1500 евро на година, субсидията предвидена за подпомагане по тази мярка. Все още липсва цялостно начертана стратегия за спасяване на млекопроизводителите, която да им бъде представена за дискутиране и спешно прилагане за спасяване на цял един отрасъл.