До края на Януари в ДФЗ ще заработи екип от около 20-25 души, които ще се занимават само с агроекологичните плащания, тъй като там са се натрупали много сериозни проблеми и биопроизводителите не са получили средства още за 2009 г. Новината потвърди за Фермер.БГ лично шефът на фонда Светослав Симеонов.

Голяма част от бенефициентите по направление агроекология не са получавали средства от две години насам заради проблеми, прдизвикани от МЗХ и НВМС, изразяващи се в късното излизане на допустимия слой, в който са очертани площите, последващата му поправка и дефектите в системата на НВМС, която един път показва, че стопаните имат животни или пчели, а при повторна проверка излизат само нули. 

"Трябва да спрем с размиването на отговорности между отделните институции. Трябва да се поемат ясни отговорности. Въпросът се породи от там, че се наложи да бъде коригиран слоят касаещ 2009 г., което породи забавянето на изплащането на агроекологичните плащания. Слава богу в края на месец декември въпросът е решен и слоят е наличен в ДФЗ и ние ще започнем изплащанията на самите заявления", коментира Симеонов, ангажирайки се съвсем скоро производителите да си получат писмата за 2009 г., и до края на Февруари да се направи висчко възможно за плащането.

За сформирането на новото звено във фонда е бил проведен конкурс за длъжностите и хората са избрани.Част от екипа ще бъде от експерти, работили по директните плащания в предни години, а другите ще са новоназначени специалисти.

 

Вижте видеорепортажът на Фермер.БГ УЕБ ТВ по темата: