От тази сутрин вратите на регионалните структури на ДФЗ са отново отворени за пчеларите, тъй като  започва прием на заявления за подпомагане по три мерки от новата Национална програма по пчеларство, която обхваща тригодишния период 2011-2013 година. Отговорникът по програмата Ангел Кинанов съобщи, че тази програма е много по-добра от предходната, съобразена е с мнението и нуждите на пчеларите и сега дори ще могат да усвоят повече средства.

Документи се приемат за „Борба срещу вароатозата”, „Мерки за подкрепа на извършването на физико- химичен анализ на пчелния мед” и „Мерки за подкрепа на подновяването на пчелни кошери в общността”.
 
По мярка B за  „Борба срещу вароатозата”, в сектора „Разходи за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчелари-проверители”, допустими за кандидатстване са пчелари-проверители, които имат необходимата квалификация за извършване на пролетни профилактични прегледи. Финансовата помощ е в размер на 90% от одобрените разходи.Финансовата помощ за покупка на отводки е в размер на 70% от одобрените инвестиционни разходи, подпомагането за голи роеве е в размер на 50% от одобрените разходи.

С цел целесъобразното разходване на средствата по мярка В и D от програмата са въведени пределни цени, одобрени от Министъра на земеделието. Лимитите и таксите са публикувани на интернет страницата на ДФЗ, секция „Пазарни механизми”, подсекция „Месо и пчеларство”.

Според ДФЗ през 2009 г. броят на стопанствата отглеждащи пчелни семейства е 29 097.Характерна черта за сектора е големият брой дребни производители, докато броят на професионалните пчелари, отглеждащи над 150 и повече пчелни семейства е малък. През 2009 г. структурата на сектора се запазва, като данните сочат, че около  46% от пчеларите притежават малък брой пчелни семейства (от 1 до 9 бр.), 41% притежават до 50 пчелни семейства, а 11,5% отглеждат между 50 и 149 семейства. Само в 1,1% от стопанствата се отглеждат над 150 семейства. Това показва, че пчеларството в България все още има екстензивен и разпокъсан характер. За повечето от стопанствата, отглеждащи пчелни семейства пчеларството продължава да не е основен източник на доход, а по-скоро допълнителна дейност.

По предварителни данни на дирекция „Агростатистика и стратегии”, МЗХ през 2009 г. наличните пчелни семейства в страната са 617 420 броя. Пчелните семейства, от които е добиван пчелен мед са 581 415 броя, а добитото количество пчелен мед възлиза на 9 441 тона. През 2009 г. средният добив от пчелно семейство възлиза на 16,2 кг.

Също все още по предварителна информация от Националния статистически институт (НСИ), през 2009 г. износът на пчелен мед нараства значително в сравнение с предходната година – с около 84% и е в размер на 6 116,1 тона на обща стойност 29,2 млн. щ. д. Изнесените количества пчелен мед са на средна износна цена 3 406 щ. д./тон.


Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!