Фермер.БГ разговаря с г-н Иван Ангелов - представител на Браншови съюз на производителите на яйца към Асоциацията на земеделските производители /АЗПБ/ дали средствата в размер на 50 млн. лв., заложени във финансовата рамка за 2012г.  ще доведат до стабилизиране и развитие на птицевъдния сектор у нас.

-

„Вие знаете, че през последните 21 години, това финансиране се случва за първи път. Сега предстоят няколко важни месеца за реконструкция и модернизация на птицевъдните ферми, за да отговарят те от 1 -и  януари 2012 на изискванията на ЕС и тези средства всъщност се оказват крайно недостатъчни за сектора" заяви Иван Ангелов.

 

Той алармира, че през март тази година са подадени и първите проекти за модернизация на птицеферми, но все още няма нито един разгледан и одобрен проект от ДФЗ. Даден е срок до 1-и ноември това да се случи, но остава въпросът как за два месеца – ноември и декември ще се модернизират стопанствата и те ще отговорят на всички изисквания.

 

Ангелов отбеляза, че държавните помощи са за бюджетната 2012 г., когато ще бъдат всъщност получавани от фермерите, а срокът за модернизация изтича в края на 2011 г. Освен това от браншовата организация допълват, че за получаване на държавните помощи фермерите ще трябва да отговарят на определени изисквания. Те са заложени в една първична рамка, обясни Ангелов и следва ДФЗ да я допълни. Той поясни, че подпомагането ще се извършва по прилагането на Наредба № 25 за хуманно отглеждане на птиците и  Наредба № 1, която контролира маркирането и търговията с яйцата и тези, както и извикванията във ветеринарно медицинския закон. Цялостната рамка с условията за получаване на помощите, на които ще трябва да отговорят производителите се очаква да бъдат ясни  до 2-3 седмици.

 

Бъдещето на сектора не се очертава много розово, предвид бавния ход на модернизация на птицефермите. От бранша заявиха още, че нова отсрочка няма да има и, че надеждата новите изисквания да не се прилагат изцяло, няма да се сбъдне. В Европа, новите изисквания се прилагат изключително строго и в други страни на ЕС, като Чехия, Унгария, Словакия, където има категорични връчвания на писма с предизвестия още на 01 юни, че тези които са заредили старите конвенционални клетки, ще търпят санкции и клетките ще бъдат принудително унищожавани.

 

В същото време зам. министър Цветан Димитров, заяви, че от МЗХ отчитатат кратките срокове за постигане на изискванията до 1 януари 2012 г. на птицевъдите. Затова на кандидатствалите по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” е предоставена държавна помощ и кредит на преференциален лихвен процент.

 

Данните на МЗХ показват, че след приключване на двата приема по мярката в ДФЗ са подадени 29 проекта за преоборудване и реконструкция на птицеферми.

 

На територията на страната общият брой на животновъдните обекти, в които се отглеждат кокошки носачки е 121, а в тях има 3 162 158  птици. От тях 39 ферми не отговарят на изискванията , разписани в Директивата. Съгласно информация от собствениците на фермите, отглеждащи кокошки носачки в неуголемени клетки относно бъдещите планове за реконструкция им, 32 ферми от тях ще ги реконструират, а 7  ще преустановят дейността си или нямат планове на този етап.

 

© 2011 fermer.bg