Все още няма подписан договор между Земеделското министерство, Държавен фонд „Земеделие” и банките за рефинансиране на проектите по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщиха в отговор на питане на Фермер.БГ от ДФ „Земеделие”. Очакваше се такъв договор да бъде подписан до края на миналата година.

По информация на ДФЗ излъчената работна група между Министерство на земеделието и храните, Държавен фонд „Земеделие” и Асоциацията на търговските банки е изготвила проект на договор и проект на процедура за рефинансиране на проекти по ПРСР, по които предстои да се утвърдят промени от Управителния съвет на ДФ „Земеделие”.

На въпрос кога се очаква подписването на договора между институциите, от ДФЗ съобщават, че до подписване на договор с банките ще се стигне тогава, когато договорът и процедурата за рефинансиране на проекти по ПРСР бъдат окончателно утвърдени от Управителния съвет на ДФ „Земеделие”. Кога обаче ще е това, не става ясно. Очаква се рефинансирането да е в размер на не повече от 500 000 лв при 9% годишен лихвен процент.

След подписването на договора, по процедурата за рефинансиране ще може да кандидатства всеки бенефициент, който пожелае, обясняват от ДФЗ, като в същото времеправят уточнението, че рефинансиране ще се предоставя в рамките на наличния за този вид кредитиране ресурс на ДФЗ. Процедурата за кандидатстване ще позволява от нея да се възползват земеделски производители и преработватели с одобрени проекти по ПРСР, за които те имат сключени договори с Фонда. Ако кандидатите се споразумеят с банка, която има споразумение с фонда за рефинансиране и сключат договор с нея за кредитиране по проекта си, банката от своя страна ще трябва да изпрати искане за рефинансиране на кредита до ДФ „Земеделие” като представи копие на договора с кандидата по ПРСР.

 

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!