След пламването на шап в бургаското село Кости вече се предприемат мерки за сигурност. Налага се 3 км предпазна зона и 10 км зона за наблюдение около землището, където е отстреляно животното с шап. Там се забранява ловът на диви животни. На всички възлови места в зоната за наблюдение от 10 км и пътищата ще има заграждения и дезинфекционни площадки.

Всички превозни средства, и хора, ще бъдат дезинфекцирани, за да не може вирусът на това заболяване да влезе навътре в страната. Опасност за здравето на хората няма, но вирусът може да ощети значително бюджета на България. Единственото притеснение идва от възможността, ако ловци са отстреляли вече подобни прасета и разпространяват неизследвано месо.

В трите области започва тотално преброяване на животните, както и изследване на всички домашни животни.В края на 80-те години епидемия от шап е имало във Великобритания и тогава се е наложила помощ на страната да оказват ветеринарни лекари дори от България. Последният случай на шап у нас е бил през 1998 г. в Симеоновград. Тогава разпространението не е допуснато.