x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Депутатите изслушват Румен Порожанов за закона за земята

Комисията за борба със сивата икономика ще обсъжда закона за горивата

Депутатите изслушват Румен Порожанов за закона за земята
Автор: Фермер.БГ
Депутатите от комисията по земеделие в Народното събрание утре - 14 юни, ще изслушат министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод прилагането на последните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). 
 
 
Най-вероятната причина за това е, че редица земеделски производители и организации обявиха, че приетия Закон за изменение и допълнение на ЗСПЗЗ, обн. ДВ бр. 42 от 22 май 2018 има невъзможни за изпълнение точки и най-вече в частта му за реда и срока за потвърждаване валидността на действащи договори за наем над една година. 
 
Основното недоволство на земеделските производители е в изискването всички договори за наем на земя да бъдат преподписани до 22-ри юни. 
 
Предвижда и завишаване на таксата при нотариуса, тъй като ще се заверява не само подпис на страните, но и съдържание на документа, което увеличава таксата по самия договор.
 
Земеделските стопани считат, че дори и само от гледна точка на необходимото физическо време за извършване на изискваните действия, е почти невъзможно да се спази указаният в закона срок.
 
 
„Притесненията на земеделските стопани са основателни, още повече че непотвърждаването на дългосрочни договори за наем на земеделски земи биха дали съществено отражение върху земеползването и прилагането на други, законово регламентирани процедури, което в крайна сметка ще рефлектира върху устойчивото и предвидимо уреждане на поземлените отношения в следващи стопански години“, се каза в съобщение от агроведомството преди дни, в което се посочваше, че институцията е готова да подкрепи фермерите и министър Порожанов ще настоява за промени в нормативния акт.  
 
И друга важна тема за земеделците ще бъде дискутирана утре в парламента. 
Депутатите от комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата ще разгледат предложенията, внесени от браншови организации, които са във връзка с изменението и допълнение на законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход
 
Въпросният законопроект претъпя известно прекрояване и то основно заради острото възражение на земеделците. След оповестяването на готовност за протест, се стигна до среща с премиера Борисов и към момента стопаните нямат възражения. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Законът за земята разклати стола на Костадин Костадинов начело на НАЗ
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3124 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news