x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Депутати искат отчет за 77 млн. лв. кредити за фуражи

Заявленията за отсрочване на плащанията се приемаха от 25 ноември 2017 г. до 28 февруари 2018 г.

Депутати искат отчет за 77 млн. лв. кредити за фуражи
Автор: Фермер.БГ
Каква е съдбата на предоставените през 2008-2012 г. нисколихвени кредити от Държавен фонд "Земеделие" за закупуване на фуражи – такъв въпрос към земеделския министър Румен Порожанов са отправили депутатите Георги Стоилов и Кристина Сидорова.
 
 
Те припомнят, че през 2008 г. е започнало предоставяне на кредити за закупуване на фураж за птицевъдството, свиневъдството и други сектори на животновъдството.
 
„В годините тези кредити са многократно разсрочвани, като в отделите "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) се приемат заявления за отсрочване на предоставените кредити за закупуване на фураж“, отбелязват депутатите.
 
Народните представители питат земеделския министър какъв е общият брой на отпуснатите кредити в периода от 2008 г. до 2012 г., колко от тях са погасени, колко се обслужват редовно и колко са изискуеми. Те се интересуват и каква е визията на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за статута на тези кредити и конкретно каква е вероятността сумите да бъдат опростени или допълнително разсрочвани през годините.
 
 
Предвиденият срок на писмен отговор на министър Порожанов в рамките на парламентарния контрол е 23 март.
 
Справка на Фермер.БГ показа, че в периода 2008-2010 г. над 3300 животновъди са получили кредити на обща стойност 67 млн. лв. от Фонда за закупуване на фураж. Допълнително през 2012 г. ДФЗ е отпуснал над 1000 краткосрочни заема за изхранване на животни на обща стойност 10 млн. лв. Общата сума на двете кредитни линии е около 77 млн. лв.
 
 
През ноември миналата година Управителният съвет на ДФЗ-Разплащателна агенция взе решение отново да разсрочи кредитите, отпуснати на животновъди през периода 2008-2012 г., като размерът на лихвата по отсрочването беше 4 %. Заявленията се приемаха от 25 ноември 2017 г. до 28 февруари 2018 г.
 
От възможността за разсрочване на дължимите заеми можеха да се възползват само фермери, които през стопанската 2016-2017 г. отглеждат животни от същото направление, по което е получен кредитът, и имат регистриран животновъден обект.
 


 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
До края на февруари животновъди подават заявления за отсрочване на кредити
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news