Депутатите от ГЕРБ Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов са били в конфликт на интереси, реши Върховният административен съд (ВАС). Двамата ще бъдат глобени с по 5000 лева глоба, ако и следващата инстанция потвърди решенията. Тъй като са депутати, те не могат да бъдат освободени от длъжност.

Аврамов и Гюзелев бяха предадени на ВАС от парламентарната комисия за борба с корупцията заради спорни поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, спрени в последния момент от премиера Бойко Борисов. Измененията предвиждаха право на арендаторите с преференции да купуват от собствениците земята, която обработват. Едва ако арендаторите откажат, собствениците можеха да предлагат нивите си на друг купувач.

Предложението директно погазваше конституцията, която гарантира неприкосновеност на частната собственост, и спъваше конкуренцията на пазара на земя. Година преди да станат депутати, двамата са имали фирми, занимаващи се със земеделие и обработка на земята, но не са го декларирали. Третият вносител на поправката бе шефката на аграрната комисия Десислава Танева. Тя е обявила, че не е имала фирми, проверката срещу нея тече в момента. В доклада за Гюзелев от "Антимафия" посочиха, че не само не е попълнил декларацията си, прокарал е законодателната инициатива, а след това е гласувал в комисията по земеделието и горите, както и в пленарната зала.

Бургаският депутат Стоян Гюзелев, член на комисията по земеделие и гори, е и съдружник в “Сортови семена-Бургас” ООД. Въпросната фирма пък е едноличен собственик на капитала на “Сортови семена” ЕООД. По справки на земеделското министерство двете дружества имат договори за аренда и наем на около 6130 дка земеделска земя в землищата на община Айтос и на Бургас.

Депутатът от Монтана Димитър Аврамов, член на същата комисия, държи 30% от акциите на “Гала инвест холдинг” АД, а това дружество е собственик на 90% от капитала на “Игал” ООД. “Игал” от своя страна е арендатор и наемател на земеделски земи през 2008-2010 г. Според справка на земеделското министерство през 2008 г. в това си качество “Игал” ООД е заявил 620,78 декара обработваеми площи, през 2009 г. - 620 декара, през 2010 г. - 2 231,13 декара.

При това положение двамата са имали“частен интерес” от предложената от тях промяна, категорични са съдиите. Като са внесли и гласували поправката, Гюзелев и Аврамов са нарушили закона за конфликт на интереси, който забранява на лицата, заемащи публични длъжности (включително на депутатите), да участват в подготовката, обсъждането, приемането на актове в “частен интерес”.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!