Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Делът на субсидиите в БДС надминава 45%

Увеличението е с 3,8 процента

Делът на субсидиите в БДС надминава 45%
Автор: Фермер.БГ

За поредна година делът на европейските и национални плащания към фермерите в брутната добавена стойност (БДС) бележи увеличение, този път с 3,8%, и вече надминава 45%, се казва в анализ на inteliagro.bg. През 2016 г. той вече е достигнал до 45,6%, спрямо 41,8% година по-рано.

 

Инвестирането в земеделска земя е алтернатива за запазване на спестяванията

 

Значително по-голям дял имат субсидиите в предприемаческия доход – те достигат 83,5% средно за сектора при 68,5% през 2015 г. Растящата зависимост от субсидии събужда сериозен въпрос за конкурентоспособността на сектора. 

 

Ясно е, че селското стопанство не е сред най-гъвкавите сектори от икономиката, но горецитираните данни идват за пореден път да покажат някои структурни проблеми. Според анализаторите основните проблеми са свързани с това, че фермерите са фокусирани много повече върху усвояване на повечето средства, отколкото да предоставят по-добър и конкурентоспособен продукт на пазара.

 

 

Статистиката показва и друго – фермерите все още са били склонни да увеличават рентите в конкуренцията за земя - през 2016 г. общите арендни плащания в земеделието са се повишили със 17,8% до 1,19 млрд. лева. Леко понижение бележат разходите за компенсация на наетите (-2,5% на годишна база).

 

Фермерите продължават да свиват нетния си предприемачески доход (с над 16 на сто), за да обезпечат разходите си при свиващи се приходи.

 

Като цяло по данни на НСИ за 2016 година БДС на селското стопанство бележи спад с 6,6%. Това се дължи основно на най-различни фактори като: спад на производството в животновъдството и в някои направления на растениевъдството (царевица, ориз,плодове,домати), тенденцията за спад в изкупните цени на стоките, произвеждани от селското стопанство.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Стайко Стайков: Държавата трябва да бъде партньор в процеса по комасация
 

Нужно ли е животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол?

news