Дъждовете през последните седмици докараха болестта "кафяво гниене" по черешите в Кюстендилско, което застрашава сериозно реколтата от череши тази година. Според Бойко Опърлаков, Начлник на „Растителна защита"-Кюстендил, това е гъбно заболяване, което резистентно присъства в природата. То се проява по-често при по-влажно време в началото на лятото, както е тази година.

 

„По-честите превалявания създават условия за развитието на тази гъба. По тази причина трябва по-често да се извършват цъфтежните и следцъфтежните третирания на дърветата", уточни Опърлаков. По думите му, разпространението на заболяването не е повсеместно по всички масиви, на някои места е повече, на други - по-малко. Стопаните, които са извършили есенните и зимните пръскания на дръвчетата могат да бъдат спокойни за реколтата си.

 

Регистриран е и летеж на черешовата муха, която също е един от икономически важните неприятели на стопаните и може да доведе до 100 % компрометиране на реколтата. Летеж на мухата е регистриран от 12 май, а третирането се извършва обикновено в 14-дневен срок след това. Вече е извършено третиране на дърветата в Кюстендил в периода от 20 до 22 май. От 25 до 28 май предстои третиране на черешовите насаждения в селата от региона.

 

Друго икономически важно гъбно заболяване по черешите е „бялата ръжда". Когато се изпусне моментът за третиране и то се разпространи, може да предизвика преждевременно опадане на листата на дръвчетата. Това, от своя страна, води до недостатъчно запасяване на овошките с хранителни вещества за зимата и по този начин затруднява успешното им презимуване.

 

 

---

Очертава се добра алтернатива на екстензивните черешови градини


Монополист в Кюстендилско злоупотреби с изкупната цена на черешите