Масово животните са застрашени за дълго време да останат без надзор по отношение на здравния им статус. Това притеснение изрази председателят на Българския ветеринарен съюз д-р Йордан Бойчев. Причината е, че съществува  идея животновъдите сами да плащат за имунопрофилактиката на животните си. „Ако се стигне до там, животните остават без надзор“, каза още той.  

Напрежението във ветеринарната гилдия се породи от факта, че вече трета година няма сключен рамков договор с частните ветеринари за изпълнението на имунопрофилактичната програма.

„Надявам се по-скоро да бъдат разрешени натрупаните проблеми между частните лекари и държавата“, категоричен бе специалистът. По думите му до края на седмицата на съвместна среща в МЗХ ще се търси решение на възникналото напрежение.

Бойчев обаче изрази недоволство, че в момента се разработват промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които пряко касаят дейността на частните лекари. Имало е договорка, а пък и по закон са длъжни тези, които изработват проектите, да търсят  мнение и становище от ветеринарите. Това обаче не се случва и е сериозен проблем. Продължава практиката на Националната ветеринарномедицинска служба да замазва положението и да не решава проблемите. Пример за това е издадената днес заповед на Йордан Войнов  дейностите по идентификация, издаването на свидетелства на животните и профилактика, които по принцип извършват частните ветеринари, да се извършват от държавните ветеринарни лекари. „Това обаче е противозаконно. Защото по чл. 8 ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност държавните лекари нямат право да извършват дейности, които са обект на контрол от тяхна страна”, каза Бойчев. Противоречието идва от това, че държавните лекари ще извършва дейност, която после сами ще трябва да контролират, тоест сами ще контролират себе си.

„Проблемът ще се усети през март, тъй като не е ясно какво ще бъде изпълнението по имунопрофилактиката. Предтоят промени в законите, заради Агенцията по безопасност на храните и не е ясно кой къде и кой какво ще прави“, съобщи доскорошният председател на ветеринарния съюз д-р Трифон Цветков.

Държавните ветеринарни лекари в общините у нас ще поемат от днес дейността на частнопрактикуващите ветеринари, които не работят заради приключването на индивидуалните им договори с МЗХ, гласи заповед на НВМС. Официалните ветеринари ще издават ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животните в страната и ще въвеждат данните в информационната система на НВМС.

На 14 декември 2010 г.  министър Мирослав Найденов съобщи, че от Нова година животновъдите сами ще плащат за имунопрофилактиката на животните и за ползването на екарисаж. Найденов обясни, че тази мярка ще се реализира след законодателни промени. „Стопаните в следващите дни ще получат средства от доплащанията за животните. Ако откажат да платят за имунопрофилактика, тогава няма да може да продават продукция. Това, че стопаните ще си плащат за имунопрофилактиката ще доведе до там, че ще могат да избират ветеринарен лекар, който да осъществява тази дейност и ще се повиши качеството на услугите”, обясни хранителният министър.